Hier wonen de meeste miljonairs in Nederland

In kaartHet aantal miljonairs is in tien jaar tijd met ruim vijftig procent gegroeid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Telde Nederland begin 2006 nog 72 duizend miljonairshuishoudens, een decennium later was dat opgelopen tot 112 duizend. In tien jaar tijd waren dat er nog nooit zoveel.

Het Gooise Laren telt de meeste rijkaards: bijna elf procent van de huishoudens bezit een miljoen of meer aan vermogen, op de voet gevolg door Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar. Van de provincies telt Zeeland de meeste miljonairs met bijna twee procent van alle particuliere huishoudens. In heel Nederland ligt het gemiddelde op 1,5 procent.

Een miljoen euro verandert met de tijd van waarde. Na correctie voor de gemiddelde prijsstijging (consumentenprijsindex) bleef een toename van een kwart van het aantal miljonairs over. Ook bleek na correctie dat de groei voornamelijk van 2006 tot 2010 plaatsvond.

De stagnatie nadien is waarschijnlijk te wijten aan de financiële sores op de markt, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. ,,Vooral de eurocrisis gaf veel ondernemers de genadeklap.’’

Volledig scherm
Villa Langewyne in Laren. © ADN Beeldredactie

Vooral ondernemers

Van alle miljonairs is slechts 15 procent in dienst. De meesten zijn (gepensioneerd) ondernemer. ,,Het oude cliché dat als je rijk wilt worden, je een eigen bedrijf moet starten, gaat wel op’’, concludeert Van Mulligen.

De meeste miljonairs hebben hun vermogen verdiend in de landbouw, financiële dienstverlening, specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. adviesbureaus en de advocatuur), handel en zorg.

De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld telde overigens niet mee voor de vermogensberekening, die werd uitgevoerd in opdracht van de bank Van Lanschot. Het uitzoekwerk dat daarvoor nodig is,  zorgt ervoor dat nu pas de resultaten van 2016 bekend zijn, legt Van Mulligen uit.

Vijftig jaar of ouder

Qua  leeftijd verschillen miljonairs behoorlijk van niet-miljonairs: is in 2016 ruim driekwart van de miljonairs vijftig jaar of ouder en amper een op de twintig jonger dan veertig, bij niet-miljonairs is dat respectievelijk ruim de helft en een kwart.

Bijna een op de twee hoofdkostwinners van een miljonairshuishouden heeft aan een hogeschool of universiteit gestudeerd, tegen een kleine derde van de niet-miljonairs.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is ook aanzienlijk: bij tachtig procent van de miljonairshuishoudens is de hoofdkostwinner een man, bij multimiljonairs, die bezitten tien miljoen of meer, is dat zelfs negentig procent.

  1. Nederland begint aan reeks tropische dagen, vanaf nu code oranje met kans op code rood

    Nederland begint aan reeks tropische dagen, vanaf nu code oranje met kans op code rood

    De komende dagen ligt in een flink deel van het land de temperatuur ruim boven de 30 graden. Het KNMI heeft voor heel Nederland (uitgezonderd de Wadden) code oranje afgegeven. Later deze week is er zelfs kans dat er een weeralarm, een code rood, komt. Het RIVM heeft inmiddels ook een hitteplan afgekondigd voor heel Nederland. Donderdag wordt de warmste dag van de week met temperaturen oplopend tot 38 graden.