De 'tentman'
Volledig scherm
PREMIUM
De 'tentman' © privebeeld

Het mysterie van de ‘tentman’ dat een Noors dorpje al 10 jaar bezighoudt

komt hij uit Nederland?De Noren zijn in de ban van een man die in 2010 op een heuvel zijn tent opzette en spoorloos verdween. Een mysterie, dat mogelijk om een Nederlander draait. ,,Deze man is of zelf weggevlucht, of verongelukt, of ontvoerd of vermoord’’, zegt Lisbeth Edvardsen, politiebaas in Hønefoss. Tien jaar later houdt de zaak het stadje nog steeds bezig. 

Het is 3 mei 2010, en het Noorse stadje Hønefoss ontwaakt. De bewoners van de Vinterroveien, een asfaltweg die tegen een groene heuvel op omhoog zigzagt, draaien de rolluiken van hun bungalows open. Het is maandag en het belooft een rustige dag te worden. 

In Hønefoss heb je alles wat je nodig hebt, maar niets wat je elders niet kunt vinden. Het stadje met dertienduizend inwoners ligt 60 kilometer ten noordwesten van Oslo, en mist toeristische trekpleisters. Het uitzicht vanaf de heuvel is voor Noorse begrippen van een teleurstellend niveau. Een riviertje, een witte fabriek met een rokende schoorsteen en een boel houten huizen, dat is het wel.

  1. 1700 demonstranten tegen racisme op Stadhuisplein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’
    PREMIUM
    Update

    1700 demonstran­ten tegen racisme op Stadhuis­plein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’

    Zo'n 1700 mensen hebben vandaag op het Stadhuisplein in Eindhoven gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter demonstratie duurde van 17.00 tot bijna 19.00 uur. De gemeente heeft vooraf bepaald dat er maximaal 700 demonstranten aanwezig mogen zijn op het plein. Rond 17.05 uur verstuurde de gemeente een tweet: ‘Het Stadhuisplein is vol. Kom niet naar het plein.’