Helft rokers stopt pas als een pakje sigaretten 60 euro kost
VIDEOPas als een pakje sigaretten 12 euro kost, zijn 10 procent van alle rokers geneigd te stoppen. De helft van de rokers zegt pas te stoppen bij 60 euro per pakje, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Een pakje sigaretten kost nu - afhankelijk van hoeveel sigaretten erin zitten - rond de 8 euro. Voor deze studie vroegen de onderzoekers bijna vijftienhonderd (dagelijkse) rokers uit Nederland naar de hoeveelheid sigaretten of shagjes die zij binnen één dag zouden kopen en oproken bij acht verschillende prijzen.
Die lagen tussen 0 en 6 euro per sigaret, en tussen de 0 en 4 euro per gram shag. Daaruit bleek dat Nederlandse rokers bereid zijn veel geld te betalen voor tabak: een derde zou zelfs de hoogste prijs betalen. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat tabak enorm verslavend is én dat sigaretten nog steeds betaalbaar zijn.
Accijnsverhogingen
Volgens onderzoekster Cloé Geboers zijn flinke accijnsverhogingen nodig om via de prijs het roken te ontmoedigen: ,,Zoals de verhoging met één euro in 2020. Dat soort verhogingen sorteren het grootste effect.” 2 procent zegt te stoppen als een pakje 9 euro kost, 10 procent wil dat doen als een pakje 12 euro kost en de helft stopt pas bij 60 euro per pakje.
Na de accijnsverhoging van april 2020 ligt de gemiddelde prijs van een sigaret in Nederland op 36 cent en die van een shagje op 22 cent. De gemiddelde prijs waarbij dagelijkse rokers zeiden te stoppen of overwegen te stoppen, ligt tussen de 2 of 3,50 euro per sigaret of shagje. Shagrokers blijken trouwens een stuk gevoeliger voor prijsverhogingen dan mensen die sigaretten roken.
Ondertussen maken de drie Gezondheidsfondsen, KWF, Hartstichting en Longfonds, zich zorgen over de accijnsverhoging voor volgend jaar. Als er voor 31 december geen wijziging van het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld, betekent dit dat de in het Preventieakkoord afgesproken accijnsverhoging niet plaatsvindt. De trage formatiebesprekingen lijken voor 2022 roet in het eten te gooien.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wist je dat je dagelijks een paar sigaretten aan schadelijke stoffen binnenkrijgt, ook als je niet rookt? Dat heeft alles te maken met fijnstof in de lucht. Wat we hier kunnen aan doen en wat hier al aan gedaan wordt; dat weet Onno van Schayck (Universiteit Maastricht). Bekijk hieronder het college van de Universiteit van Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd. -
PREMIUM
Bezit seksueel getinte foto’s leidt tot te veel emoties: Brabantse bisschop trekt benoeming kapelaan in
In het Brabantse Vught is de benoeming van een nieuwe kapelaan ingetrokken door bisschop Gerard de Korte. De reden volgens het bisdom: het krantenartikel over zijn benoeming én de daaropvolgende emoties onder Vughtse ouders. -
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert
Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over lhbti’ers. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over de lhbti-gemeenschap. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
Verbod op smaakjes e-sigaret: branchevereniging bang voor duizenden ziekenhuisopnamen
De E-sigbond, de branchevereniging voor e-sigaretten, is bang voor Amerikaanse taferelen als smaakjes volgend jaar worden verboden. De vereniging hoopt dat de overheid daar rekening mee houdt. Ze heeft berichten ontvangen van mensen die zelf hun dampvloeistof willen maken en vindt dit idee levensgevaarlijk. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
E-sigaret in het Engelse basispakket om roken tegen te gaan
In Engeland zit sinds vandaag de e-sigaret in basispakket van de zorgverzekering (National Health Service). De elektronische sigaret moet de strijd aangaan met de ‘normale’ sigaret, en zo verstokte rokers van hun verslaving afhelpen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer