Helft rokers stopt pas als een pakje sigaretten 60 euro kost
VIDEOPas als een pakje sigaretten 12 euro kost, zijn 10 procent van alle rokers geneigd te stoppen. De helft van de rokers zegt pas te stoppen bij 60 euro per pakje, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Een pakje sigaretten kost nu - afhankelijk van hoeveel sigaretten erin zitten - rond de 8 euro. Voor deze studie vroegen de onderzoekers bijna vijftienhonderd (dagelijkse) rokers uit Nederland naar de hoeveelheid sigaretten of shagjes die zij binnen één dag zouden kopen en oproken bij acht verschillende prijzen.
Die lagen tussen 0 en 6 euro per sigaret, en tussen de 0 en 4 euro per gram shag. Daaruit bleek dat Nederlandse rokers bereid zijn veel geld te betalen voor tabak: een derde zou zelfs de hoogste prijs betalen. Volgens de onderzoekers blijkt daaruit dat tabak enorm verslavend is én dat sigaretten nog steeds betaalbaar zijn.
Accijnsverhogingen
Volgens onderzoekster Cloé Geboers zijn flinke accijnsverhogingen nodig om via de prijs het roken te ontmoedigen: ,,Zoals de verhoging met één euro in 2020. Dat soort verhogingen sorteren het grootste effect.” 2 procent zegt te stoppen als een pakje 9 euro kost, 10 procent wil dat doen als een pakje 12 euro kost en de helft stopt pas bij 60 euro per pakje.
Na de accijnsverhoging van april 2020 ligt de gemiddelde prijs van een sigaret in Nederland op 36 cent en die van een shagje op 22 cent. De gemiddelde prijs waarbij dagelijkse rokers zeiden te stoppen of overwegen te stoppen, ligt tussen de 2 of 3,50 euro per sigaret of shagje. Shagrokers blijken trouwens een stuk gevoeliger voor prijsverhogingen dan mensen die sigaretten roken.
Ondertussen maken de drie Gezondheidsfondsen, KWF, Hartstichting en Longfonds, zich zorgen over de accijnsverhoging voor volgend jaar. Als er voor 31 december geen wijziging van het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld, betekent dit dat de in het Preventieakkoord afgesproken accijnsverhoging niet plaatsvindt. De trage formatiebesprekingen lijken voor 2022 roet in het eten te gooien.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wist je dat je dagelijks een paar sigaretten aan schadelijke stoffen binnenkrijgt, ook als je niet rookt? Dat heeft alles te maken met fijnstof in de lucht. Wat we hier kunnen aan doen en wat hier al aan gedaan wordt; dat weet Onno van Schayck (Universiteit Maastricht). Bekijk hieronder het college van de Universiteit van Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
Verbod op smaakjes e-sigaret: branchevereniging bang voor duizenden ziekenhuisopnamen
De E-sigbond, de branchevereniging voor e-sigaretten, is bang voor Amerikaanse taferelen als smaakjes volgend jaar worden verboden. De vereniging hoopt dat de overheid daar rekening mee houdt. Ze heeft berichten ontvangen van mensen die zelf hun dampvloeistof willen maken en vindt dit idee levensgevaarlijk. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Proef met betere rechtsbijstand in jeugdzorg werkt averechts: vertrouwde advocaat uit beeld
Advocaten slaan alarm, nu een proefproject om ouders in jeugdzorg van betere rechtsbijstand te voorzien soms ook zorgt dat vertrouwde advocaten uit beeld verdwijnen. Dossiers worden ondertussen zonder toestemming doorgeschoven.
-
2
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
-
-
-
E-sigaret in het Engelse basispakket om roken tegen te gaan
In Engeland zit sinds vandaag de e-sigaret in basispakket van de zorgverzekering (National Health Service). De elektronische sigaret moet de strijd aangaan met de ‘normale’ sigaret, en zo verstokte rokers van hun verslaving afhelpen. -
Met video
Alarm in Arnhem na dubbele explosie in winkelcentrum: ‘Hele flat schrok wakker’
In de nacht van donderdag op vrijdag hebben zich zware explosies voorgedaan in winkelcentrum Elderveld in Arnhem. Bewoners van een tegenovergelegen woongebouw schrokken wakker van de nachtelijke harde knallen. ‘De hele flat schrok wakker’, volgens een buurtbewoner.Arnhem
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer