Grote Nederlandse plofkraakbende opgerold, groep sloeg meer dan 50 keer toe in Duitsland
met VideoMet razendsnelle auto’s vol explosieven reden ze tientallen keren vanuit Nederland naar Duitsland, om geldautomaten op te blazen. Buit: meer dan 5 miljoen euro. Deze week hield de politie in onder meer Utrecht en Amersfoort negen verdachten aan, die ruim vijftig plofkraken zouden hebben gepleegd.
Meer dan een jaar heeft de Duitse politie samen met Nederlandse collega’s onderzoek gedaan, naar aanleiding van de eindeloze stroom plofkraken in dat land. Gemiddeld meer dan eens per dag is het raak bij de oosterburen en daar wordt een groep Nederlanders voor verantwoordelijk gehouden.
De nu aangehouden mannen komen uit onder meer Utrecht, Amersfoort en Soesterberg, maar ook uit Limburg. Zij zitten vast, na doorzoekingen op zestien locaties, met meer dan 270 agenten en specialisten van de Landmacht. Het was deze week een van de grootste politieacties tegen plofkraken ooit in Nederland.
Betrokkenheid bij criminele organisatie
Volgens de politie zijn bij de doorzoekingen bewijzen van betrokkenheid bij een criminele organisatie gevonden. Net als tienduizenden euro’s contant geld, dure kleding en luxe spullen. In een garage in Roermond, dat het hoofdkwartier van de bende zou zijn, bleken een Audi RS6 en volop explosieven aanwezig in een van de doorzochte panden. Van daaruit zouden ze steeds op strooptocht zijn gegaan.
De plofkrakers waren volgens justitie in Duitsland heel professioneel en rücksichtslos. Ze gebruikten geen gas, zoals plofkrakers vroeger, maar vaste explosieven om de geldautomaten op te blazen. Binnen een paar minuten was de plofkraak afgerond. Ze gebruikten na de explosies razendsnelle auto’s om uit handen van de politie te blijven. Vanwege het gevaar worden de arrestanten bij tien gevallen ook verdacht van poging tot moord of doodslag.
De doorzoekingen volgden na een reeks plofkraken op geldautomaten in zuidelijke Duitse deelstaten. Totale buit: ruim 5 miljoen euro. Schade: bijna 7 miljoen euro. In deelstaat Beieren gaat het om 34 plofkraakpogingen (31 geslaagd). Hier werd voor 3,4 miljoen euro buitgemaakt en ontstond voor tenminste 4 miljoen euro schade, door zelfgemaakte explosieven met vuurwerk als basis.
De aandacht voor deze groep plofkrakers mag niet verslappen
Ook in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg sloegen plofkrakers 17 keer toe. Daar liep de schade op tot 2,7 miljoen euro en de buit tot 1,8 miljoen. De meest recente explosie vond plaats op 19 januari van dit jaar.
Alle aangehouden verdachten zijn tussen de 25 en 41 jaar oud, wonen in Nederland en hebben naast de Nederlandse ook de Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense nationaliteit. Drie verdachten worden nog gezocht voor betrokkenheid.
Duitsland vraagt uitlevering
De plofkrakers kiezen naast Duitsland ook bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland uit om toe te slaan, omdat de beveiliging en preventieve maatregelen bij Nederlandse banken de afgelopen jaren enorm is opgeschroefd.
Duitsland heeft om uitlevering van de negen verdachten gevraagd. Ondertussen is Duitsland in gesprek met banken om maatregelen te nemen tegen de vele plofkraken in het land. Vorig jaar was het 450 keer raak, met vooral Nederlandse daders. Ter vergelijking: in Nederland gebeurde het slechts 15 keer, zelden met succes.
Ook Nederland is blij met de aanhoudingen, ondanks dat de plofkraken niet in ons land plaatsvonden. Landelijk portefeuillehouder Johan van Hartskamp van de politie Midden-Nederland legt uit dat de in Nederland opgeslagen explosieven en de gevaarlijk hoge snelheden op de weg - op de vlucht na een kraak rijden ze vaak 250 kilometer per uur en harder -, reden genoeg zijn om de plofkrakers op de huid te blijven zitten.
Drugshandel en vastgoed
Bovendien verdwijnt het geld dat zij buit maken in Nederland in het criminele milieu, zoals de drugswereld, of wordt dat witgewassen, bijvoorbeeld door aankoop van vastgoed. In Utrecht viel ook al een dode in een ‘testcentrum’ voor plofkrakers. En dan zijn er nog de schade en de gevolgen in Duitsland. ,,De aandacht voor deze groep plofkrakers mag daarom niet verslappen.”
De politie denkt dat een groep van in totaal grofweg vijfhonderd Nederlandse plofkrakers uit vooral de regio’s Utrecht en Amsterdam zich in wisselende samenstelling bezig houdt met toeslaan bij de oosterburen.
In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
‘Nieuw onderzoek nodig naar serie verwoestende branden op boerderij van boer Gert’
Nieuw onderzoek is nodig naar de serie verwoestende boerderijbranden op het terrein van boer Gert. Dat zeggen deskundigen na onderzoek door AD Utrechts Nieuwsblad, dat een podcast maakte over de zaak.Werkhoven -
PREMIUM
Verbijstering over vrijspraak tiener die Casper (29) neerstak: ‘Je mag dus ongestraft iemand doodsteken’
Hij had een mes op zak en gebruikte dat bij een straatruzie om Casper Verheijen (29) neer te steken. Een jongen van 15 blijkt schuldig aan de dood van de oud-topskater uit Nijmegen. Toch hoeft hij de cel niet in. Tot onbegrip van Caspers ouders. ,,Je mag hier dus ongestraft iemand doodsteken.”Nijmegen -
Zorgen om schermtijd jonge kinderen, slecht voor ontwikkeling
De schermtijd van jonge kinderen tot en met 6 jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMcolumn
Eigenlijk moet ik afkicken van de Action
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
‘Steeds meer jongeren maken einde aan hun leven’
In februari hebben opnieuw meer jongvolwassenen tot dertig jaar een einde aan hun leven gemaakt dan in dezelfde maand een jaar eerder. ,,We zien een toenemende trend die niet afvlakt of daalt. Dat is zorgelijk”, zegt een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie tegen NU.nl.