Grote drugslijn naar Australië opgerold: gebouwen doorzocht in Bergen op Zoom en Raamsdonksveer

VIDEODe Nederlandse en Australische politie hebben een netwerk opgerold dat MDMA smokkelde naar Australië. Acht mensen zijn opgepakt en vijftien gebouwen zijn doorzocht.

Op 23 augustus vonden agenten 700 kilo MDMA in de haven van Rotterdam, klaar om naar Australië verscheept te worden. Na verder onderzoek sloeg de recherche op 5 november toe. In onder meer Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Hoogeloon en het Belgische Opglabbeek werden gebouwen doorzocht. Vijf mensen werden toen gearresteerd en een paar dagen later klikten de handboeien bij nog drie mensen. Bij die doorzoekingen werd niet alleen 150 kilo MDMA gevonden, maar ook een kilo methamfetamine, 3 kilo cocaïne, 43.000 liter chemicaliën en twee vuurwapens.

De politie heeft in totaal 850 kilo MDMA onderschept. Van MDMA kunnen onder meer xtc-pillen gemaakt worden. Van de gevonden hoeveelheid hadden miljoenen pillen kunnen worden gefabriceerd. Bij verkoop hadden die de criminelen omgerekend bijna 200 miljoen euro kunnen opleveren, schat de politie van de Australische staat Queensland.

De hoofdverdachten zijn een 58-jarige Nederlander die in België werd gearresteerd en naar Nederland zal worden overgebracht, en een 37-jarige Nederlander. In Australië werd een 48-jarige vrouw opgepakt. Zij kan daar een levenslange gevangenisstraf voor de drugssmokkel krijgen.

Volledig scherm
MDMA in pillenvorm. Beeld ter illustratie. © Shutterstock
 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”