‘Godfather’ van de sudoku vergat een patent aan te vragen
Japan en puzzelaars van over de hele wereld herdenken Maki Kaji (69). De Japanner werd wereldberoemd als de bedenker van het populaire getallenspel: Sudoku. De ‘vader van Sudoku’ blijkt een week geleden te zijn overleden aan kanker. Hij laat zijn vrouw en twee dochters na.
Sudoku wordt weleens de Rubiks kubus van de 21e eeuw genoemd. Het spel kan een verslavende bezigheid worden. De dood van de grote promotor van het rekenspel werd aangekondigd door Nikoli, het Japanse puzzelbedrijf waarvan Kaji mede-oprichter was.
‘Kaji-san, bekend als de man die Sudoku zijn naam heeft gegeven, was geliefd bij puzzelaars van over de hele wereld’, staat in een verklaring. Een herdenkingsdienst zal later deze maand volgen. Kaji overleed thuis aan galwegkanker, meldde het bedrijf. In juli van dit jaar trad de opperpuzzelaar al af als directeur van zijn bedrijf, vanwege zijn verslechterde gezondheid.
In 2008 zei Kaji in een toespraak dat hij ooit verliefd was geworden op het spel Number Place, van origine een Amerikaanse puzzel ontworpen door Howard Garns. Dat was in 1984. Garns puzzel zou weer gebaseerd zijn geweest op een Zwitserse ‘cijferkruiswoordpuzzel’ van de 18e eeuwse wiskundige Leonard Euler.
Maki Kaji bleek de grote promotor van het sommenspel, vooral vanwege de universeel aansprekende naam die hij eraan gaf: Sudoku. ,,Ik wilde het een Japanse naam geven’’, aldus Kaji. Sudoku betekent ‘enkele getallen’. De basispuzzel bestaat uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Ingewikkeld? Welnee. Iedereen kan het, zeggen kenners. Wiskundige kennis is immers niet vereist. In plaats van cijfers had men ook andere symbolen kunnen gebruiken.
Eerste Japanse puzzelmagazine
Maki Kaji werd geboren op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en studeerde Literatuur aan de Keio Universiteit. Een succes was dat niet. De gesjeesde student had vele baantjes. Zo was hij onder meer kelner, roadie voor een Japanse popgroep en werkte hij in de bouw. Uiteindelijk besloot hij uitgever te worden. Met twee jeugdvrienden richte hij Nikoli op, vernoemd naar een succesvol renpaard dat een grote race in Ierland had gewonnen. De onderneming zou wereldwijd uitgroeien tot één van de grootste uitgevers van puzzeltijdschriften en boeken. Het bedrijf hielp Sudoku vlak na de wisseling van de eeuw op de markt te komen. Het was het eerste puzzelmagazine van Japan.
Kaji wilde nooit ‘educatieve puzzels’ maken. Hij wilde dat zijn puzzels entertainment waren voor iedereen: van jong tot oud. Zo bedacht hij ook Masyu een logica-puzzel waarin je stippen moet verbinden om een lus te vormen zonder kruisingen of vertakkingen. Sudoku’s zijn er dan ook al jaren op verschillende niveaus, van relatief eenvoudig tot moeilijk. Om zijn team van bedenkers de nodige creativiteit en vrijheid te gunnen, werden de sudoku’s met de hand opgesteld. Een computer kwam er niet aan te pas. ,,Het gaat er niet om of je geld verdient met de puzzels, het gaat puur om de opwinding de oplossing te vinden’’, zei Kaji in 2007 tegen de BBC.
Puzzelfans wereldwijd herdenken Kaji als iemand die zijn ziel en zaligheid in zijn werk gooide. ,,Zijn belangrijkste bijdrage aan de wereld van logische puzzels is subtiel en ondergewaardeerd’’, aldus de aanvoerder van het Amerikaanse puzzelteam in The New York Times. In de zomer van 2005 werd de puzzel met veel succes ook geïntroduceerd in Nederland en België, onder meer doordat ook deze krant dagelijks een sudoku begon af te drukken.
Toch kwam het succes ook voor Kaji onverwacht. Zo onverwacht zelfs dat dat hij vergat een patent te nemen op zijn versie van de puzzel. Veel commerciële strategie achter het succes was er niet volgens hem. ,,We hebben geen flauw idee van wat iets populair maakt en daarom proberen we alles uit op de lezer. Zowat één keer in de 5 jaar neemt een spelletje ineens een hoge vlucht.’’ Wereldwijd worden miljoenen verdiend aan Sudoko’s. Volgens Kaji had hij slechts een klein deel van dat geld had ontvangen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema (69) overleden
Columnist en etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat meldt dagblad Trouw, waar zij twintig jaar voor werkte, vrijdag op zijn website. Ritsema werd al enige tijd behandeld voor kanker.Leiden -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Nederlandse wijnboeren oogsten record druiven vanwege warme zomer
Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) maandag op basis van cijfers van overheidsinstantie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De druiven groeiden goed omdat het afgelopen zomer erg warm was en de zon vaak heeft geschenen. -
Met video
We zitten in een woningcrisis: wiens schuld is dat?
We hebben op dit moment in Nederland te maken met een woningcrisis. Er is een tekort aan 300.000 woningen en dat tekort zal de komende jaren blijven groeien. Waar komt dit tekort eigenlijk vandaan? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUM
Rob ligt in coma in buitenlands ziekenhuis, familie krijgt 'm niet naar Nederland: ‘We zijn kapot’
Rob (63) kreeg een hartinfarct op vakantie in Oostenrijk en ligt sindsdien in coma. Zijn situatie is zo zorgelijk dat zijn familie de Rotterdammer zo snel mogelijk naar Nederland wil halen, zodat ze hem nog kan zien. Alleen blijkt dat vooralsnog onmogelijk. ‘We zijn kapot en verdrietig, maar we houden moed.’Brielle, Rotterdam -
PREMIUM
Zwangere hulpverlener (32) mishandeld en gegijzeld: ‘Ik ga je kop eraf hakken!’
Als een pleegzorgbegeleidster op een woensdagmiddag in november 2022 op huisbezoek gaat in Amsterdam, staat haar een helse tijd te wachten. Ze wordt geslagen, gestoken en gewurgd door Chiara R. (32), de moeder van het meisje over wie zij zich ontfermt. ,,Ik heb geprobeerd te overleven.”