Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden.
Het voorstel tot een verbod is een initiatief van vijf landen, waaronder Nederland. Wetenschappers van het RIVM hebben vandaag in Brussel hun plannen toegelicht. Een ban op zogenaamde poly- en perfluoralkylstoffen moet de verdere verspreiding in het milieu, planten, dieren en mensen stoppen.
PFAS-verbindingen hebben hun nut bewezen in talloze toepassingen. De teflon antiaanbaklaag is misschien wel het bekendste voorbeeld, net als de stof die kleding regendicht maakt. Maar ook in cosmetica, medische hulpmiddelen, bestrijdingsmiddelen en schuim van brandblussers zijn ze aanwezig.
,,De grootste zorg over PFAS is dat de stoffen bijna niet uit elkaar vallen”, aldus het voorstel van Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ze blijven veel langer aanwezig in ons milieu dan we van chemicaliën accepteren. Als ze eenmaal in het milieu of oppervlaktewater zitten, zijn ze er amper uit te halen.
Gezondheidskosten
Daarbij komt dat een deel van de stoffen ziekteverwekkend is. Onderzoek heeft aangetoond dat ze in het menselijk lichaam blijven zitten. ,,We weten dat sommige stoffen kankerverwekkend zijn. Ook is een aantal schadelijk voor organen en voor het ongeboren kind”, aldus Frauke Averbeck van het Duitse federale Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid (BAuA).
De gezondheidsschade door PFAS loopt reeds in de miljarden. Een rapport van de Nordic Council, een interparlementaire samenwerking van Scandinavische landen, schatte in 2019 de jaarlijkse gezondheidskosten in Europa op 52 tot 84 miljard euro.
Het voorgestelde verbod op PFAS beslaat de productie, het gebruik, maar ook de import van deze door de mens gemaakte stoffen. Op zijn vroegst is een wettelijk verbod van kracht in 2026. Zo nodig krijgen fabrikanten dan nog anderhalf tot maximaal twaalf jaar om alternatieven te bedenken in hun producten.
In het geval van medicijnen voor mensen en dieren, en in het geval van gewasbescherming voor planten in de land- en tuinbouw, moet worden bekeken in hoeverre PFAS helemaal verbannen kan worden. Dit jaar krijgen belanghebbenden zes maanden de tijd om te reageren op het voorstel. Uiteindelijk gaat het naar de Europese Commissie om de wetgeving gereed te maken.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Waterstaat) is voorstander van een Europese ban. ,,Dit verbod is echt nodig. Ongemerkt komen we PFAS ondertussen overal in ons leven tegen. Het zit in de grond, in onze kleren en zelfs in ons lichaam. Alleen door in heel Europa in één klap te verbieden, kunnen we die vervuiling een halt toeroepen.”
Wat is PFAS precies is en waarom komen we er niet vanaf? Milieuwetenschapper Annemarie van Wezel legt het in deze video uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUM
Was bizarre villamoord crime passionnel? OM: ‘Klusjesman (77) had gevoelens voor bewoonster’
De bizarre moord in de villa aan de Puntweg in Kinderdijk komt vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hoewel de verdachte klusjesman (77) van de bewoonster betrokkenheid bij het doodschieten van het 74-jarige slachtoffer uit het Belgische Overijse ontkent, verdenkt justitie hem van een crime passionnel.Kinderdijk -
Artsen beginnen eigen TikTokaccount om jongeren te waarschuwen voor vapevideo's
Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video’s waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken de jongeren reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?
-
PREMIUM
Nooit meer samen wegen: WeightWatchers stopt met dieetclub
WeightWatchers stopt na vijftig jaar met dieetclubs in Nederland. Alleen in een app kunnen mensen nog terecht, maar dat is zonder de persoonlijke begeleiding waar het bedrijf ooit groot mee werd. Doodzonde, vinden huidige cursisten. ,,Ik heb die stok achter de deur nodig.” -
-
-
PREMIUMcolumn
Het was geen wonder dat iedereen zich uitvergroot ergerde aan blunders van de gevestigde orde
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMrechtszaak
Jonge vrouw ving sperma van haar begeleider op als bewijs voor misbruik
Ze was bang dat niemand haar zou geloven. Tenslotte was zij het beschadigde meisje en hij eigenaar en enige begeleider op de locatie voor beschermd wonen waar zij verbleef. Ten einde raad ving ze zijn sperma op in een potje, wachtte op haar volgende afspraak en gaf het toen aan haar therapeut.Oost Gelre