Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren. 

Het noodhulpproject is pas van start gegaan, maar lijkt nu al hard op weg een succes te worden, zo meldt dagblad De Limburger. Parkbeheerder Theo Meeks noemt de steun van particulieren ‘hartverwarmend en hoopgevend’. 

De adoptieprijs is afhankelijk van de diersoort. „Waarbij we rekening houden met de mate waarin een dier (extra) voer en speciale verzorging nodig heeft”, legt Meeks uit. Zo betaalt een parksympathisant die bijvoorbeeld een steenuil wil adopteren 50 euro. Eekhoorns, varkens en roodwangschildpadden kosten de helft. Wie zich ontfermt over een lynx of steppe-arend betaalt 300 euro, een kameel kost het dubbele.

Op de vraag welke dieren de ‘adoptie-hitlijst’ tot nog toe aanvoeren, hoeft de parkeerbeheerder niet lang na te denken. „De cavia’s, lynxen en penseelaapjes zijn erg populair. Vreemd genoeg scoren de papegaaien nog niet al te best, terwijl die doorgaans juist erg in de belangstelling staan. Maar de actie is pas net begonnen natuurlijk.” In ruil voor hun financiële steun kunnen adoptanten onder meer rekenen op een officieel certificaat. Donateurs die meer dan honderd euro schenken, krijgen bovendien een jaar gratis toegang tot het park.

Publiekstrekker

Met gemiddeld ruim 80.000 bezoekers per jaar staat het Bornse dierenpark te boek als één van de belangrijkste publiekstrekkers in de regio. Maar als gevolg van de gedwongen sluiting, die minstens nog tot 1 juni gaat duren, staat het kasteelpark het water aan de lippen. ,,Zonder financiële noodhulp zullen we deze crisis niet overleven”, waarschuwt voorzitter Wil van Sloun van de stichting Kasteelpark Born (SKB). Alleen al met de inkoop van voer is maandelijks duizenden euro’s gemoeid. Het SKB-bestuur heeft ook de gemeente met klem om financiële bijstand gevraagd.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”