Gemeenteraadsverkiezingen beginnen met voorzichtige opkomst
VIDEODe opkomst om 18.00 uur bij de gemeenteraadsverkiezingen in de vier grote steden schommelt tussen de 1,5 en 3 procent. Vandaag is de eerste dag dat gestemd kan worden, de meeste stembureaus zijn tot 21.00 uur geopend.
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam vanochtend voorzichtig op gang. De opkomst is het hoogst in Den Haag met 2,8 procent. In Utrecht en Amsterdam heeft 2 procent van de stemgerechtigden de stem al uitgebracht, in Rotterdam 1,6 procent.
Op de stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen op de stations Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en ‘s-Hertogenbosch was het de hele dag rustig, zegt een woordvoerster van de NS. Op tien stations kan maandag en dinsdag vervroegd worden gestemd.
Vandaag is de eerste van drie dagen waarop bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten hun stem mogen uitbrengen. Dinsdag en woensdag kan ook nog gestemd worden.
Coronavirus
Het vervroegd stemmen is ingevoerd vanwege het coronavirus, om te zorgen voor een spreiding van de kiezers in de stemlokalen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ervoor kiezen op maandag of dinsdag hun stem uit te brengen, omdat die dagen veel rustiger zullen verlopen dan de woensdag. Vandaag kunnen stemgerechtigden in totaal op zo’n 1700 plekken terecht.
Het eerste stembureau ging om 06.00 uur open op het station van Harderwijk. Een halfuur later opende ook het mobiele stembureau op het station Rotterdam Centraal. In beide stembureaus was het vanmorgen rustig, meldde de NS. Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en ‘s-Hertogenbosch zijn drie van de tien stations in twaalf gemeenten waar maandag en dinsdag vervroegd kan worden gestemd. Woensdag kan er op of bij 42 stations worden gestemd. Op de stations Hilversum en Utrecht zijn twee stembureaus.
De meeste reguliere stembureaus openden hun deuren vandaag om 06.30 uur. In de vier grote steden had omstreeks 13.30 uur pas een klein percentage inwoners gestemd. In Amsterdam was dat 0,8 procent van de kiesgerechtigden, in Rotterdam waar ook 39 wijkraden worden gekozen 0,9 procent, in Den Haag 1,4 procent en in Utrecht 1 procent. In Harderwijk had omstreeks 14 uur 3,2 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In de gemeente Groningen had om 14.45 uur uur 1,3 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht.
Amsterdam
In Amsterdam gaf burgemeester Femke Halsema omstreeks 09.00 uur het officiële startsein voor de verkiezingen in de hoofdstad. Dat deed ze met het uitbrengen van haar stem in de Oosterkerk op Wittenburg, een van de ongeveer vijftig locaties in de hoofdstad die vandaag en morgen al open zijn. Ze vindt de stemperiode ‘altijd ongelofelijk spannend’. De burgemeester zei te hopen op een ‘maximale opkomst’. ,,Ik hoop vooral dat veel jongeren gaan stemmen’’, sprak ze. Op wie de burgemeester zelf heeft gestemd, wilde ze niet kwijt. Ze zei wel dat het om een vrouw ging. ,,Een jonge vrouw”, klonk het.
In het stembureau in de Oosterkerk zijn diverse coronamaatregelen getroffen. Zo kunnen mensen bij binnenkomst hun handen ontsmetten en staan er mondkapjes, die overigens niet verplicht zijn. Toch droegen meerdere mensen er een bij binnenkomst. De tafel waar de stembiljetten worden verstrekt, is voorzien van spatschermen. Ook mogen de kiezers het rode potlood waarmee ze hun stem uitbrengen mee naar huis nemen.
Tekst gaat verder onder de foto
Stemmentellerstekort
We verwachten dat het tellen van de stemmen langer gaat duren
In totaal kunnen mensen in de hoofdstad woensdag - op de ‘echte verkiezingsdag’ - op zo’n vijfhonderd locaties terecht. De stemmen van maandag en dinsdag worden op woensdag overdag geteld in de RAI. Hoewel de stembureaus goed zijn bezet, komt Amsterdam nog wel stemmentellers tekort voor de verkiezingsavond, vertelt projectleider verkiezingen Rosalinde Nierop. In totaal heeft de hoofdstad rond de 2000 tellers nodig en ontbreken er nog zo’n 250. Volgens Nierop zijn er veel kandidaten. ,,Daardoor verwachten we dat het tellen langer gaat duren.”
In Amsterdam doen 26 partijen mee aan de verkiezingen. Amsterdammers stemmen niet alleen voor de gemeenteraad, maar ook voor nieuwe stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie Weesp. Het is voor het eerst dat Weesp onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, aangezien de plaats vanaf 24 maart officieel bij de gemeente Amsterdam hoort. Amsterdam kent dan zeven stadsdelen en het stadsgebied Weesp.
Tellen vervroegde stemmen
Alle stembureaus moeten om 21.00 uur sluiten. Daarna blijven de stembussen met daarin de stembiljetten gesloten. Stembureauleden stellen wel vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd, door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen.
De gemeente vervoert de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige opslag. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en het vervoer van de spullen gebeurt altijd door minimaal twee personen. De stemmen die op maandag en dinsdag vervroegd zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.
Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Samir zat maanden vast, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: 'Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.” -
Koe in blinde paniek veroorzaakt chemische reactie: boer naar ziekenhuis, dier bevrijd
Een ontsnapte koe is in blinde paniek in de technische ruimte van een stal aan de Lagestraat in Wapenveld terecht gekomen. Het dier heeft verschillende reinigingsmiddelen omver getrapt die een chemische reactie met elkaar zijn aangegaan. Daarbij zijn dampen vrijgekomen. -
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
Nederlands marineschip verliest 4000 liter smeerolie in Oostzee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer 4000 liter smeerolie verloren. Dat gebeurde in de Oostzee waar het fregat deel uitmaakte van het NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), meldt het ministerie van Defensie.
-
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’