Geen straf voor Sandra die Jip de kip stal uit kunstproject
Sandra van de Werd, de vrouw die in januari 2016 een kip meenam uit een studieproject op de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam wordt schuldig verklaard aan diefstal, maar krijgt verder geen straf. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.
Bij de 55-jarige Sandra was er in 2016 geen twijfel toen ze hoorde van het bestaan van Jip de kip, en de naderende dood voor het dier. Ze besloot direct om de kip te redden uit de kleine kooi op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waar het dier op dat moment verbleef.
Jip de kip zat al een paar dagen in de ren in de kantine op de school. Ze werd daar door student Rick Busscher gebruikt voor een kunstproject over het eten van vlees. Studenten konden daar stemmen over het lot van de Jip. Moet ze geslacht worden, of mag ze blijven leven? Student Rick had de hobbykip meegenomen van zijn opa
Sandra, actief als activiste bij het Comité Dierennoodhulp, hoorde van het bestaan van Jip en besloot zelf over haar lot te bepalen. Ze pakte een speciale tas om dieren te vervoeren, stevende de kantine in en pakte Jip uit haar hok. Met kip en al is ze vervolgens de Hogeschool uitgelopen. In het lege hok restte alleen een briefje en een pak met ‘vegetarische kipstuckjes’.
Eenmaal buiten werd ze ingehaald door een studente van de hogeschool, die na een uur inpraten op Sandra de kip tot grote frustratie niet terugkreeg. Uiteindelijk heeft de politie de activiste én de kip meegenomen.
Hulpbehoevend
Sandra kreeg een boete van 200 euro, maar weigerde die te betalen. Zij vond dat ze geen diefstal had gepleegd, maar een hulpbehoevend dier had geholpen – en dat is een wettelijke verplichting volgens de Wet Dieren.
Nu, bijna drie jaar later, heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld dat de omstandigheden waaronder de kip in haar hok werd gehouden niet zodanig slecht waren dat de kip om die reden hulpbehoevend was. Er was dan ook geen sprake van overmacht wegens een hulptoestand.
Omdat de kip niet hulpbehoevend was, was er ook geen sprake van een situatie waarin de activiste werd gedwongen om het dier uit zijn of haar lijden te verlossen.
De rechter heeft daarom vandaag besloten Sandra te veroordelen voor diefstal: zij heeft de kip zonder toestemming meegenomen en ze had niet de bedoeling om de kip uiteindelijk terug te geven. Maar: omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak is behandeld en omdat de activiste geen strafblad heeft, legt de rechtbank haar geen straf op.
Jip de kip leeft overigens niet meer. Student Rick zette na Sandra’s actie zijn project stop en bracht de kip terug naar z’n opa. Daar overleed Jip later dat jaar aan diarree.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
PREMIUM
Lieve Debby: ‘We ruziën zelfs over het inpakken van de boodschappen, gaat onze relatie wel werken?’
Debby Gerritsen weet alles over de liefde, lust en het leven. Uit eigen ervaring en als host van de populaire podcast Over de liefde. Hier beantwoordt Debby elke week een liefdes-, lust- of levensvraag van een lezer. Deze week vraagt Sanne zich af of haar relatie niet gedoemd is om te mislukken, omdat zij en haar vriend elkaars tegenpolen zijn. -
PREMIUM
Veehouder vol onbegrip na inbeslagname koeien, paarden, geiten en schapen: 'Ze hebben de pik op ons'
NIEUWLEUSEN - Ja, de stal is oud, de overige onderkomens zijn gammel en hier en daar stonden beesten in de nattigheid. En inderdaad, misschien waren er te veel dieren. Maar de beschuldiging dat het dierenwelzijn op hun erf in het geding zou zijn, dat raakt de familie bij wie woensdag 150 dieren meegenomen werden diep. ,,Wij zorgen goed voor onze dieren. Ze komen niks tekort." -
OM-topman verdedigt preventieve arrestaties voor demonstratie A12
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ,,protesten steeds grimmiger worden” en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ,,Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.” -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
Gezondheidsschade chemische stoffen PFAS minstens 52 miljard euro, Nederland vraagt verbod
Fabrikanten van antiaanbakpannen en waterafstotende regenkleding moeten straks zeer waarschijnlijk op zoek naar alternatieve grondstoffen. Een voorstel dat vandaag openbaar is gemaakt door het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) wil tienduizenden soorten PFAS verbieden. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?