Volledig scherm
© Thinkstock

Gebrandmerkte scouts eisen schadevergoeding en smartengeld

Scouting Frans Naerebout in Goes moet, als het aan Achmea Rechtsbijstand ligt, 3088 euro betalen aan een jongen die tijdens een kamp van de waterscouts gebrandmerkt werd. Een meisje claimt 691 euro.

Het gaat om een voorschot op de uiteindelijke kosten. Het bedrag bestaat uit smartengeld, reis- en proceskosten en medische kosten. Zo heeft een psycholoog een slachtoffer ondersteund bij de verklaring over de psychische schade die hij door het voorval opliep. 

Onduidelijk is hoeveel het herstellen van de huid kost. Daarin werden duidelijk zichtbaar de letters F en N gebrand. De slachtoffers zijn nog in de groei. Pas als zij volwassen zijn, kan de beschadigde huid helemaal hersteld worden. Mogelijk is dan als sluitstuk van de plastische chirurgie ook medische tatoeage nodig om het verdwenen pigment te maskeren.  

Rechtsbijstandverzekering

De ouders van de slachtoffers die nu claimen, hebben een rechtsbijstandverzekering. De derde jongen die gewond raakte bij het uit de hand gelopen ontgroeningsritueel, heeft geen eis tot schadevergoeding neergelegd. 

Annemiek Heijnen van Achmea Rechtsbijstand noemt de zaak juridisch en inhoudelijk gezien 'interessant', maar kan om redenen van privacy niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Zo is er de vraag wie gaat betalen: de organisatie of de jeugdleider. 

Achmea heeft meerdere partijen aansprakelijk gesteld. Heijnen: ,,Het gebeurt regelmatig dat partijen naar elkaar wijzen en niemand zijn verantwoordelijkheid erkent. Dan moet de rechter de knoop doorhakken. Hoe dan ook moeten onze cliënten dat geld krijgen. Daar staan wij voor. En u kunt er wel van uitgaan dat wij geen schadevergoeding vragen als de zorgverzekering die al dekt."

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor ligt de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.