Volledig scherm
© anp

'Gay Pride nog steeds niet geaccepteerd in Nederland'

De Nederlander accepteert de Gay Pride nog steeds niet helemaal, blijkt uit onderzoek van merkadviseur Hendrik Beerda onder 1.600 Nederlanders. Een deel van hen vindt het evenement ,,erg apart, maar tegelijkertijd weinig sympathiek".

Van alle evenementen in Nederland heeft de Gay Pride veruit het meest unieke imago. ,,Dit is vrijwel altijd positief voor een merk, maar voor de Gay Pride heeft deze eigenschap duidelijk ook een keerzijde", zegt onderzoeker Beerda.

,,Het feest rond vrijheid en diversiteit is nog steeds niet ingeburgerd." Hoewel de Gay Pride al 21 jaar bestaat en jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, zijn de thuisblijvers een stuk minder enthousiast over het evenement. ,,De tv-beelden zijn kennelijk te gewaagd", aldus Beerda.

Lager opgeleide mannen
Vooral lager opgeleide mannen die niet in de Randstad wonen, hebben moeite met het lhbt-feest. De organisatie van het evenement wil er de aankomende jaren voor zorgen dat een bredere bevolkingsgroep een sympathieker imago van de Gay Pride krijgt.

Bij het onderzoek van Beerda werden de belangrijkste vijftig evenementen in kaart gebracht. Daarbij werd onder meer gekeken naar de sfeer, hoe uniek de evenementen zijn en in welke stad ze plaatsvinden. Hieruit bleek bijvoorbeeld ook dat SAIL het populairste evenement van Nederland is.

Top 10 meest onderscheidende evenementen

1. Amsterdam Gay Pride 
2. Oerol
3. Int. Film Festival Rotterdam (IFFR) 
4. Cameretten 
5. Parade 
6. IDFA 
7. KamaSutrA beurs 
8. Eurosonic Noorderslag 
9. Holland Festival 
10. Zwarte Cross