Gasverbruik schiet omhoog door felle kou, Nederlandse gasopslagen aangesproken
Huishoudens en bedrijven verstoken door de felle kou deze week zoveel meer gas dat de gasopslagen moeten worden aangesproken. Volgens Gasunie is het gasverbruik in korte tijd met bijna een derde gestegen.
Nadat de gasopslagen medio oktober voor ruim 93 procent gevuld waren, is de vulgraad al ruim 10 procent gedaald. Vooral de laatste dagen gaat het dankzij de vorst hard, ziet Gasunie. ,,Het gasverbruik ligt sinds begin december 30 procent hoger”, zegt woordvoerster Marie-Lou Gregoire. Dat kunnen we prima aan, mits de winter niet extreem is. ,,Wat we nu aan gasvoorraad gebruiken, moet komend jaar immers worden aangevuld.”
Lector energietransitie Martien Visser, tevens manager Strategie bij Gasunie, schat dat Nederland door de kou in een week tijd tot zo’n 1,5 miljard kubieke meter gas verbruikt. ,,Ons totale verbruik bedroeg tot eind november ruim 27 miljard kubieke meter, dus het gaat om flinke hoeveelheden.” Alleen al maandag ging er bij burgers en bedrijven zo’n 200 miljoen kubieke meter gas doorheen, zegt hij. Dinsdag gebeurde dat opnieuw. ,,Dat is behoorlijk veel.”
Extra opslagcapaciteit
Het zorgt ervoor dat de gasaanvoer op volle toeren draait. ,,Naast de gasproductie uit onze eigen kleine velden en via lng-schepen aangevoerd gas en de pijpverbinding met Noorwegen moeten ook de gasopslagen worden aangesproken”, zegt Visser. Ook hij stelt dat dit normaliter geen probleem moet zijn.
Door het winterweer gebruiken we in een week tijd wel 1,5 miljard kuub gas
Om in de toekomst genoeg gas te hebben, wil Gasunie de opslagcapaciteit van vloeibaar gas, lng, snel verder vergroten. ,,Zo voorkomen we gastekorten,” zegt woordvoerster Gregoire. Gedacht wordt onder meer aan extra drijvende gasopslag in Terneuzen. Ook de bestaande opslagen in de Rotterdamse haven en de Groningse Eemshaven - de capaciteit verdubbelt al van 12 naar 24 miljard kuub - worden nog verder uitgebreid.
Tekst gaat verder na beeld
Ondanks het hoge verbruik blijven Nederlanders de thermostaat zo laag mogelijk zetten, ziet energieleverancier Eneco. ,,Hoewel door de kou beduidend meer gas wordt verbruikt, blijft het verbruik lager liggen dan eerder bij dergelijk koud weer”, zegt woordvoerder Niels Stet.
Het verbruik blijft lager ten opzichte van eerdere periodes met zulk koud weer
Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld huishouden dezer dagen circa 7 kubieke meter gas als de thermostaat heel de dag op 19 graden staat. ,,Dat is enkel voor het verwarmen, een bad of douche is er niet in meegenomen”, vertelt Madelon Mintjes, expert energie in huis. Door de temperatuur één graad lager te zetten kan echter flink worden bespaard: 115 kubieke meter en wel 350 euro op jaarbasis.
Overdag de temperatuur op 15 graden zetten scheelt ook al snel twee kuub gas per dag en ruim twee tientjes per week, aldus Milieu Centraal. Mensen kunnen zich ondertussen warmer kleden of een elektrische deken kopen.
Hoewel de temperatuur komende dagen iets oploopt, blijft het volgens Weerplaza voorlopig koud, zeker in de nacht. Pas vanaf volgende week maandag liggen de temperaturen weer fors boven nul.
Wegenwacht
Op de weg zorgt het winterweer intussen voor de nodige ongemakken. De Wegenwacht kreeg gisteren 6500 pechhulpverzoeken, maandag 6000. Dat is 40 procent meer dan normaal, vertelt Markus van Tol van de ANWB. ,,Het zijn met name startproblemen, bijvoorbeeld door accu’s die het begeven.”
Toch valt het nog mee met de hinder voor het verkeer, vindt de ANWB. De dinsdagochtendfile was met 800 kilometer niet buitenproportioneel. ,,We hebben nu een droge kou. Bij ijzel, sneeuw of regen zijn er veel meer problemen.”
Bekijk onze video’s over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe natuurautoriteit legt eerste gebieden langs de meetlat: ‘Natuur onder druk, maatregelen nodig’
In hun protest tegen de stikstofplannen van het kabinet hadden boerenorganisaties vorig jaar een belangrijke eis. Bij het beoordelen van de staat van de natuur moest niet alleen naar stikstof worden gekeken. Maar nu dat laatste gebeurt, is het de vraag of boeren ermee geholpen zijn. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Ze moesten een lening afsluiten om op tv te komen: het succes van Ernst, Bobbie en de Rest
Ze stonden vaker in Ahoy dan zanger Lee Towers. Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende hoeven nauwelijks te acteren als ze de rollen spelen van het duo Ernst en Bobbie. Achter de typetjes zit geen megabedrijf als Studio 100, die bedachten ze zelf. 25 jaar na de eerste uitzending op televisie zijn ze het nog lang niet zat: ,,Laat ons lekker kinderprogramma’s maken.’’Den Haag -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
Quiz
Nationale Museumweek: herken jij deze musea?
Het is Nationale Museumweek. Lukt het jou deze tien Nederlandse musea te herkennen? -
-
-
Met video
De zon gaat schijnen, maar of we het echt lente kunnen noemen?
Het is mogelijk de meest gestelde vraag van deze maand: wanneer wordt het lente? En dat is niet zo gek. Het regende namelijk veel meer dan normaal in maart. Voor wie naar vitamine D snakt, is er goed nieuws: het wordt beter. Maar, er zit ook een addertje onder het gras.Zeist -
PREMIUM
Slowaak Lukas liet 6-jarig zoontje in kou en volle zon muziek maken op straat, om zelf meer te verdienen
Lukas O. (26) nam zijn zoontje mee uit Slowakije voor een rit van honderden kilometers. Om hem een uur in de volle zon en anderhalf uur in de kou te laten trommelen. Zodat hij in Gouda en Den Haag meer geld kon ophalen als straatmuzikant.Den Haag, Gouda, Reeuwijk-Dorp