Volledig scherm
© ANP

Gaat deel van Eindhoven vanavond op slot? Dat moet kort geding uitwijzen

Mensen in Eindhoven krijgen woensdag mogelijk te maken met vertraging door cao-acties van de politie in het centrum. Protesterende agenten willen op drie plekken de binnenstad 'afsluiten' en mensen slechts mondjesmaat erdoor laten.

De burgemeester van Eindhoven wil de politie-actie inperken, maar de politiebonden zijn het daar niet mee eens en hopen de beperkingen nog met een kort geding bij de rechter van tafel te krijgen. Gek genoeg is er bij de rechtbank nog geen kort geding aangevraagd. 

Mensen die erdoor willen, krijgen als het aan de actievoerende politie ligt de waarschuwing van de politie mee dat ze 'in de gevarenzone' hun veiligheid niet kan garanderen. De politiebonden willen hiermee druk zetten op hun eisen voor een betere cao en arbeidsomstandigheden. Ze wijzen onder meer op het tekort aan agenten zodat ze niet goed kunnen optreden tegen criminaliteit.

In Eindhoven wordt 's avonds grote drukte verwacht in verband met de voetbalwedstrijd PSV tegen het Wit-Russische BATE. De politie Oost-Brabant heeft overigens aangegeven dat ze daar wel degelijk aanwezig is en toezicht houden.

Verkeer hinderen

Burgemeester John Jorritsma wil niet dat de politie-acties het verkeer hinderen. Ook moeten actievoerende agenten goed herkenbaar zijn met aparte hesjes, vindt hij. Dat laatste is altijd het geval volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Maar het is volgens hem vrijwel onmogelijk om de acties naar behoren uit te voeren en tegelijk het verkeer niet te hinderen.