Volledig scherm
Cameratoezicht. © Marco De Swart

Foto's van 1,3 miljoen Nederlanders in politiedatabase: pas na 20 jaar worden ze gewist

De politie beschikt over de foto's van 1,3 miljoen Nederlanders die verdacht worden of werden van zware misdrijven. De beelden zitten in een database. Via automatische gezichtsherkenning worden nieuwe foto's daarmee vergeleken. Dat moet helpen bij het sneller opsporen van verdachten. 

Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt de aantallen na berichtgeving hierover van Vice. Sinds 2016 beschikt de politie over de databank, inmiddels staan er foto's van 1,3 miljoen Nederlandse verdachten in het systeem. ,,Dat zijn mensen die verdacht worden of werden van een misdrijf waar een straf van vier jaar of langer voor staat”, zegt de woordvoerder. Mensen verdwijnen pas weer uit de database na 20, 30 of 80 jaar, afhankelijk van de aard van de verdenking: ,,Iemand die verdacht wordt van een zedenmisdrijf bijvoorbeeld, blijft er langer in staan.” 

Als de politie na een misdrijf beschikt over een foto, dan gaat deze in het systeem en wordt het beeld vergeleken met de foto's in de database. Op die manier werden in 2017 nog ruim 90 verdachten geïdentificeerd. Cijfers over 2018 ontbreken nog, meldt de woordvoerder. 

Privacywaakhonden zijn kritisch over zulke datasets, onder meer uit vrees dat overheden misbruik maken van dergelijke bestanden. 

  1. Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’
    PREMIUM

    Zestien basisscho­len week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

    Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.