Volledig scherm
Sportbonden als de KNVB en KNHB hebben zich aangesloten bij het initiatief voor een rookvrije generatie. © Rookvrije Generatie

Forse stijging sportclubs die sigaret bannen

Check jouw gemeenteIn rap tempo worden steeds meer sportverenigingen rookvrij. In vier maanden tijd is het aantal (deels) rookvrije clubs gestegen van 550 naar 805. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Hartstichting, die deze site heeft opgevraagd. Bekijk hieronder welke clubs in jouw gemeente (gedeeltelijk) rookvrij zijn.

In mei 2017, toen de stichting voor het eerst onderzocht hoe het rookbeleid van de sportverenigingen ervoor stond, gaven nog ruim 150 clubs aan helemaal of gedeeltelijk rookvrij te zijn. Onder dat laatste vallen sportclubs die de sigaret bijvoorbeeld alleen bannen van het terrein als de jeugd sport of die roken alleen toestaan in een rookhok uit het zicht van kinderen. ,,Dat is vaak een opstapje naar volledig rookvrij”, zegt woordvoerder Peter Sonneveld.

Quote

Je ziet elke keer als er aandacht voor is, dat clubs denken: hé, waarom doen wij dat nog niet

Peter Sonneveld, Woordvoerder Hartstichting

Dat het aantal tabaksmijdende clubs zo hard stijgt, klinkt de Hartstichting als muziek in de oren. ,,Je ziet elke keer als er aandacht voor is, dat clubs denken: hé, waarom doen wij dat nog niet. Vaak komt het vanuit de leden zelf, ouders of kinderen die het gek vinden dat roken langs de lijn nog gebeurt”, zegt Sonneveld. Hij spreekt van een domino-effect. Zo was de Hartstichting op bezoek bij een hockeyclub in Abcoude die het rookvrije sportveld al heeft omarmd, en daarna volgden ook de tennisclub en voetbalvereniging in de gemeente.

6000 clubs

Vooral de hockeyclubs zijn voorbeeldig: van de 320 verenigingen zijn er 188 (deels) rookvrij, meer dan de helft. Bij de voetbal is een rookvrije club nog wat minder in trek: 333 van de bijna 3000 verenigingen weren de sigaret. Er zijn ongeveer 6000 clubs waar kinderen buiten sporten. De Hartstichting richt zich vooral op de vijf grootste buitensporten: voetbal, atletiek, korfbal, tennis en hockey. De sportbonden steunen het initiatief voor een rookvrije generatie.

Met behulp van onderstaand zoekvenster kun je zien welke clubs bij jou in de gemeente (gedeeltelijk) rookvrij zijn. Als jouw gemeente niet in de lijst voorkomt, betekent dat dat de sportclub niet (deels) rookvrij is, of dat er geen sportclub is die is aangesloten bij de vijf grootste buitensportbonden. Klik hier voor een optimale weergave.

Volledig scherm
Bordjes langs de velden geven aan dat roken niet langer gewenst is. © Rob Paardekam