FNV en VNO-NCW eisen duidelijkheid van politiek over coronasteun
VIDEOVakbond FNV en werkgeversclub VNO-NCW doen een dringende oproep aan de politiek: verleng de steunmaatregelen tot eind dit jaar, kom met een nationaal herstelplan tot in 2023 en verhoog de belastingen niet.
In een zeldzaam gezamenlijk interview met deze krant manen FNV-voorzitter Tuur Elzinga en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen politiek Den Haag tot actie. Al op 1 juli lopen de huidige steunmaatregelen af, wat volgens het duo leidt tot grote onzekerheid bij werknemers en werkgevers. Tegelijkertijd ligt de formatie goeddeels stil door een gebrek aan vertrouwen tussen partijen. Een gebrek aan besluitvaardigheid kan leiden tot verlies van banen en faillissementen, vreest het tweetal.
Elzinga en Thijssen willen dat Den Haag de steunmaatregelen verlengt tot het einde van dit jaar. De FNV ziet dat bedrijven reorganisatieplannen aankondigen omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. ,,Onzekerheid kost nu al banen”, aldus Elzinga.
Ook zou er voor 1 juni een herstelplan moeten liggen, als voorschot op de formatieonderhandelingen. Kern daarvan is de afspraak dat er de komende 2,5 jaar niet wordt bezuinigd en er ook geen lasten worden verhoogd, ook niet voor bedrijven.
Alle politieke partijen hadden in hun verkiezingsprogramma’s een lastenstijging voor werkgevers ingeboekt. De sociale partners komen hier nu tegen in verzet: hogere lasten zorgen voor minder investeringen en kosten werkgelegenheid, menen zij. Volgens VNO-NCW is er nu al een investeringsachterstand van 47 miljard euro tot het eind van de komende kabinetsperiode. ,,Lastenverzwaringen belemmeren het herstel”, stelt Thijssen, die verder wil dat bedrijven tien jaar de tijd krijgen om hun belastingschuld af te betalen. Ook Elzinga is bang dat door hogere lasten het ‘herstel in de knop wordt geknakt’.
Het zou doodzonde zijn als er een hele generatie aan de kant komt te staan
Tuur Elzinga
In plaats daarvan moet er worden geïnvesteerd, aldus de voorzitters, met name in jongeren die op dit moment vaker hun baan verliezen en in de bijstand instromen. Oudere werknemers zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om vervroegd met pensioen te gaan om zo plaats te kunnen maken voor jongere collega’s. Daarnaast zouden jongeren de kans moeten krijgen een nieuwe basisopleiding te doen, zodat zij aan de slag kunnen in een sector waar tekorten zijn. ,,Het zou doodzonde zijn als er een hele generatie aan de kant komt te staan”, aldus Elzinga.
Een gezamenlijk interview met de bazen van VNO-NCW en FNV is noodzakelijk, betogen Ingrid Thijssen (VNO) en Tuur Elzinga (FNV). De politiek moet in actie komen. ,,Je ziet dat er nu al reorganisaties worden aangekondigd. Onzekerheid kost nu al banen.’’ Lees het complete interview na de foto.