FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
,,Er moet iets groots gebeuren”, zegt campagneleider Joost van Doesburg van de FNV. De afgelopen dagen was het weer erg druk op de luchthaven. ,,Ik ben geschokt en de leden zijn gefrustreerd”, aldus Van Doesburg over de drukte van zondag en maandag. ,,Het loopt volledig uit de klauwen. Personeelsleden vallen letterlijk om.” Volgens Van Doesburg gaan beveiligers en afhandelaars de enorme drukte op Schiphol niet volhouden tot na de zomervakantie.
'Zware zomer tegemoet’
,,We gaan zo een hele zware zomer tegemoet”, stelt hij. De leden hebben laten weten dat ze Schipholbrede acties willen. Dus schoonmakers, bagage-afhandelaars en beveiligers die tegelijk het werk neerleggen. Het ziektepercentage is zo hoog dat de werkdruk z'n tol eist. ,,Beveiligers hebben steeds minder zin om te werken en raken zo in een burn-out. Na een dienst vallen ze gewoon van hun graatje.”
De campagneleider legt uit dat de gesprekken met Schiphol nog steeds gaande zijn, maar dat daarmee de werkdruk nu niet afneemt. ,,Er is geen uitzicht op beter en dat gaat ten koste van personeel, maar ook van passagiers. Voor hen is het een pittige situatie met enorm lange rijen op de luchthaven.”
Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen. De vakbond wil dat het aantrekkelijker wordt om op Schiphol te werken en dat de hoeveelheid werk wordt aangepast aan de hoeveelheid beschikbare werknemers. Om dat voor elkaar te krijgen moet volgens de vakbond ook het aantal vluchten worden gereduceerd. Van Doesburg praat woensdag verder met een afvaardiging van de luchthaven, maar wilde niet zeggen of topman Dick Benschop van Schiphol daarbij aanwezig is.
Enorme drukte houdt aan
Volgens Van Doesburg negeerde Schiphol maandenlang waarschuwingen vanaf de werkvloer. Ook hadden personeelsleden verwacht dat het na de meivakantie wat rustiger zou worden, maar dat is niet het geval.
Schiphol rekent tot aan de zomervakantie dagelijks op passagiersaantallen die vergelijkbaar zijn met die van tijdens de meivakantie. Toen moesten vluchten worden geannuleerd op de luchthaven door drukte en personeelstekorten. Ook moesten er vluchten uitwijken naar Rotterdam en Eindhoven.
Maandag waren de rijen op de luchthaven de hele dag langer dan gebruikelijk omdat er minder beveiligingspersoneel beschikbaar was dan gepland. Typerend noemt de campagneleider het dat een beveiliger zelfs flauwviel. Schiphol noemde de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend. Zondag werd de situatie zelfs dreigend vanwege boze passagiers die bang waren dat ze hun vlucht zouden missen. De Marechaussee moest daarop ingrijpen.
Topman keert terug
Topman Dick Benschop keert vandaag terug uit Zwitserland vanwege de problemen op de luchthaven. Hij was in Davos bij het World Economic Forum, de top voor regeringsleiders en topbestuurders, die deze week wordt gehouden.
Benschop heeft begin deze maand excuses aangeboden aan reizigers voor de problemen tijdens de meivakantie. Hij weet de problemen aan meer reizigers en minder personeel dan verwacht toen de planning werd gemaakt. Dat laatste kwam onder meer door corona- en griepgevallen. ,,Dit is groeipijn die hoort bij een snelle groeispurt”, aldus Benschop destijds.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boeren hebben met trekker machtig wapen in handen: wat kan politie doen tegenover enorme voertuigen?
Boeren hebben met hun trekker een machtig wapen in handen tijdens de protesten. Een blokkade lost de politie niet even zomaar op. -
PREMIUM
'Corrupte' cardiologen in ziekenhuis: 3,1 miljoen euro aan smeergeld opgestreken van farmaceuten
Bepaalt een cardioloog welke medische hulpmiddelen in het ziekenhuis worden gebruikt? Vijf (voormalig) hartspecialisten van Isala uit Zwolle worden verdacht van corruptie. Ze zouden voor miljoenen zijn omgekocht door een medisch leverancier. Alsof zo’n arts het inkoopbeleid bepaalt, zegt een van hun advocaten schamper. In de praktijk is de invloed van fabrikanten op medisch specialisten al jaren groot. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Opnieuw minder treinen door personeelstekort NS
Op een aantal trajecten rijden vanaf maandag opnieuw minder treinen als gevolg van het personeelstekort bij de NS, zo is zondag gemeld door het bedrijf. Het gaat deze week om zes trajecten, twee meer dan afgelopen week. Zo zullen er minder sprinters in de spits rijden tussen Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle en op werkdagen tot 20.30 uur tussen Den Haag Centraal en Gouda Goverwelle. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren?
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Harderwijk: protestmars Nederland in Verzet mag doorgaan, maar niet langs woning minister
De burgemeester van Harderwijk heeft na overleg met politie en openbaar ministerie besloten dat de demonstratie van Nederland in Verzet vanavond doorgaat. Om veiligheidsredenen is er een noodverordening van kracht en zal de route niet langs woningen van stikstofminister Christianne van der Wal en activist Norbert Dikkeboom gaan. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer