Flink meer besmettingen dan vorige week, instroom ziekenhuizen op hoogste punt van 2021
Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus, is de afgelopen week verder gegroeid naar 53.981. Dat is het hoogste punt sinds de week van nieuwjaar, en 5 procent meer dan vorige week. Ook in de ziekenhuizen blijft de druk er vol op staan. Vakbonden ageren daarom tegen de versoepelingen die het kabinet vanavond aankondigt.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen laat een ongunstige ontwikkeling zien. Het waren er afgelopen etmaal 327, het hoogste aantal sinds eind vorig jaar. De totale bezetting in de ziekenhuizen bedraagt nu 2653 coronabedden. Dat zijn er 109 meer dan maandag. Op dinsdag is overigens wel vaker een forse toename te zien. De toename komt op de dag dat het kabinet een persconferentie houdt waarin vermoedelijk versoepelingen worden aangekondigd.
Gemiddeld werden de afgelopen week 51 coronapatiënten per dag op de ic opgenomen. Dat zijn er meer dan de week daarvoor, toen het er gemiddeld 48 per dag waren. Een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding noemt de nieuwe piek een ‘uitschieter’. ,,Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft."
Roulette
Het kabinet speelt door nu te versoepelen ‘Russisch roulette’ met de ziekenhuiszorg. Dat stellen vakbond FNV Zorg & Welzijn. Ook volgens beroepsorganisatie NU’91 komen de versoepelingen te vroeg. ,,Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek.” Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. ,,Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan.”
Ook beroepsorganisatie NU’91 maakt zich zorgen. ,,Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames”, zegt een woordvoerder. Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. ,,En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg.”
Teststraat
Opnieuw gingen afgelopen week bijna een half miljoen Nederlanders naar de teststraat. In de leeftijdsgroepen tot 60 jaar stijgt het aantal besmettingen nog steeds zichtbaar. Bij zestigers en zeventigers is een stabilisatie waarneembaar. Boven de tachtig neemt het aantal besmettingen juist iets af.
Voor het eerst sinds februari is meer dan 10 procent van de testen positief. Het ging van 9,6 naar 10,1 procent. Een aantal weken geleden lag het percentage positieve testen nog tussen de 7 en 8 procent. Het meest recente reproductiegetal, dat van 5 april, is 1,06. Dat is een stijging ten opzichte van een week daarvoor, toen het getal rond de 1 lag. Nederland telt nu ruim 162.000 besmettelijke personen.
Opvallend is de situatie in de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Daar testten per 100.000 inwoners ongeveer 500 mensen positief op het coronavirus. Daarmee staat het ver boven de andere regio's, de volgende is Brabant-Noord met ongeveer 400 besmettingen per 100.000 inwoners.
Zestigers en zeventigers
Opvallend is dat ondanks de vaccinatie-inspanningen nog steeds veel mensen van boven de zestig en zeventig besmet raken. Het aantal besmette zeventigers daalde heel licht, van 2571 naar 2506. Bij zestigers ging het aantal mensen dat positief testte van 4510 naar 4539. Het aantal besmette vijftigers steeg van 8156 naar 8544. De leeftijdsgroep 50-80 is de groep die veruit de grootste kans loopt om op de ic terecht te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFortuna Sittard
Verslaggever Yelle Tieleman hoopt en bidt dat zijn club in de eredivisie blijft: ‘Hup Fortuna, samen nao veure!’
De degradatiestrijd in de eredivisie is dit jaar ontzettend spannend. Misdaadverslaggever Yelle Tieleman is hartstochtelijk Fortuna-supporter. In zijn laatste stuk voor deze site legt hij uit waarom hij hoopt en bidt dat zijn club in de eredivisie blijft. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Video
Vanaf volgende week ‘lockdown-light’: terrassen, winkels en weekmarkten gaan open
De buitenhoreca mag vanaf 28 april open van 12 uur ‘s middags tot zes uur ‘s avonds. Dat zal het kabinet vanavond bekendmaken. Een dag eerder, op Koningsdag, gelden nog gewoon alle lockdownregels, meldt een ingewijde. De versoepelingen zullen daarvoor niet een dag naar voren gehaald worden. -
1941-2022
Oud-politicus Mohamed Rabbae (81) overleden: ‘We moeten onze grote pionier loslaten’
Oud-politicus Mohamed Rabbae (GroenLinks) is overleden. Hij werd geboren in Marokko, in Nederland stierf hij op 81-jarige leeftijd. ‘Wij moeten helaas onze pionier loslaten.’ -
PREMIUM
Veel meer besmettingen dan in het buitenland, volle ic's, toch versoepelen: ‘Volkomen verkeerd signaal’
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen verder stijgt en er meer coronapatiënten op de ic liggen dan op enig ander moment na de zomer, gaat het kabinet over tot versoepelingen. Niet iedereen vindt dat verantwoord. ,,Het is een volkomen verkeerd signaal.”
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
PREMIUM
Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst
Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.