Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

FIOD: nertsenfokkers verdacht van miljoenenfraude

UpdateNegen nertsenfokkers en hun adviseurs - acht mannen en een vrouw - worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen. Met de fraude zouden miljoenen euro's gemoeid zijn.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vandaag elf invallen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Gemert, Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Een man uit Houten is aangehouden. Ook waren er huiszoekingen in Denemarken.
Er is beslag gelegd op acht woningen, achttien banktegoeden en 23.500 euro in contanten.

Uit onderzoek van de Belastingdienst bleek dat een aantal nertsenfokkers, geholpen door hun adviseurs, via Luxemburgse rekeningen probeerden geld buiten het zicht van de Staat te houden. Ze zouden de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen op die manier hebben weggesluisd. Het zou gaan om meer dan 50 miljoen euro aan verborgen omzet.

,,Wij zien dat er constructies zijn waarmee geld wordt weggesluisd. Ons onderzoek richt zich op de facilitators, dus de mensen die de constructie mogelijk maken. De Belastingdienst richt zich op de nertsenfokkers,’’ aldus FIOD-voorlichter Wietske Visser. De persvoorlichter laat weten dat zeven mannen en een vrouw niet zijn opgepakt ‘uit tactische overwegingen’. Over de vraag of de gearresteerde man uit Houten de spil in het netwerk is laat Visser zich niet uit.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.