'Fatale brand lijkt aangestoken door één van de ouders'

Familiedrama PapendrechtBij een grote brand in de Cremerstraat in Papendrecht zijn zaterdagochtend vier doden gevallen: een man en een vrouw, allebei 32 jaar oud, en twee kinderen: Esther (6) en Mordechai (4). De brand is waarschijnlijk aangestoken door één van de ouders. De politie houdt er rekening mee dat enkele gezinsleden al voor de brand om het leven zijn gebracht.

Dat er grote problemen waren binnen het gezin, was al bekend. De politie kwam afgelopen jaar al verschillende malen over de vloer vanwege huiselijk geweld en parkeeroverlast. Het gezin stond onder begeleiding van zorginstellingen. Vader en moeder stonden op het punt uit elkaar te gaan.

De hulpdiensten waren vanmorgen massaal aanwezig in de woonwijk. Hoe het vuur is ontstaan, is nog niet bekend. Omdat er ook sporen van geweld op de lichamen zijn gevonden, gaat de politie er niet zomaar vanuit dat de brand tot de dood van de vier gezinsleden heeft geleid. 

Geweld

De korte, maar hevige brand in de rijtjeswoning was vanochtend snel geblust. Daarna moest de brandweer de deur met geweld forceren om het huis binnen te komen. Volgens buren kwam er daarna gele rook naar buiten. Eenmaal binnen werden de slachtoffers op de begane grond gevonden. Er is geprobeerd ze te reanimeren, daarbij waren ook omwonenden betrokken, maar dat was tevergeefs.

Hoewel nog niet duidelijk is hoe het vuur ontstond, is de brand hoogstwaarschijnlijk aangestoken door 'een van de gezinsleden'. ,,Het is heel heftig. We willen graag weten wat er is precies gebeurd. We doen nu eerst onderzoek naar wat zich daarbinnen heeft afgespeeld'', zei een politiewoordvoerder. Omdat het gezin bekend was bij hulpinstanties, vragen buurtbewoners zich af of het drama voorkomen had kunnen worden. Politie en burgemeester kunnen daar vandaag nog geen antwoord op geven.

Volledig scherm
Bij het huis in de Cremerstraat is een witte tent opgezet. © Fotopersbureau Busink

Verhuizen

Buurtbewoners vertellen dat de man en vrouw onlangs uit elkaar zijn gegaan. Moeder en kinderen zouden eind deze maand gaan verhuizen. Het nieuwe adres van de kinderen en hun moeder was ook al bekend; ze zouden een paar straten verderop komen te wonen. De vader zou in het huis aan de Cremerstraat blijven. 

De vader, een 32-jarige man genaamd Heng, werd in Angola geboren en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Hij was bekend bij hulpverleningsinstanties, maar volgens buren maakte de man, ondanks de scheiding, geen gestreste indruk en had hij nét weer werk. De moeder was sinds vorig jaar september medewerker armoedebestrijding bij de gemeente Alblasserdam. Daarvoor werkte ze bij Vluchtelingenwerk. 

Hoofdpijn

Op Facebook plaatste Heng enige tijd geleden al een filmpje waarin hij volop klaagt over het feit dat hij een gezin heeft. Heng klaagt dat hij in zijn grote huis maar heel weinig ruimte heeft voor zichzelf. ,,Ik heb alleen maar, om mijn spullen op te bergen, een kast onder de trap. Ik raad je aan: neem geen kinderen, neem geen vrouw of man, alleen maar hoofdpijn in je leven. Kinderen zijn leuk en lief, maar als je ze niet hebt, bespaar je jezelf een hoop ellende.''

Volledig scherm
De politie doet in meerdere witte tenten onderzoek. © Victor Schildkamp

De kinderen, Esther (6) en Mordechai (4) zaten op de Koningin Beatrixschool in Papendrecht. 

Slachtofferhulp

Voor de woning werden meerdere witte tenten opgezet. Over de exacte schade die de brand aanrichtte, is nog niet veel bekend. De buren kunnen in hun huis blijven. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht ging vanmiddag in gesprek met omwonenden die getuige waren van het drama.

Volledig scherm
Brand in de Cremerstraat. © Pieter van de Breevaart