Sporten maakt gelukkig.
Volledig scherm
Sporten maakt gelukkig. © NOC*NSF/Willem de Kam

Fanatieke sporters zijn gelukkiger dan mensen die af en toe sporten

Nederlanders die vaak sporten zijn gelukkiger dan Nederlanders die af en toe sporten. Mensen die meer dan tien keer per maand sporten geven gemiddeld het hoogste rapportcijfer voor geluk (7,6), terwijl mensen die tussen de een en drie keer per maand de sportschoenen uit de kast halen het minst gelukkig zijn (7,0).

Dat blijkt uit onderzoek onder 3000 Nederlanders van Ipsos in opdracht van NOC*NSF. Sporten is gezond en dat wordt beaamd door de ondervraagden. Bijna de helft (46 procent) geeft aan dat ‘fit zijn’ het meest van toepassing is op hen. Op een tweede plaats met 35 procent staat ‘het maakt mij gelukkiger’. Door sport zitten mensen lekkerder in hun vel, bovendien geeft het meer zelfvertrouwen. Op een derde plek wordt ‘geeft mij zelfvertrouwen’ benoemd door bijna een derde van de Nederlanders (33 procent).

Plezier en trots

Wanneer Nederlanders gevraagd wordt welke emotie sport bij hen oproept, staat ‘plezier’ met 48 procent op nummer één, gevolgd door ‘trots’ (38 procent) en ‘blijdschap’ (37 procent). Opvallend is dat negatieve emoties als ‘verveling’, ‘frustratie’ en ‘angst’ bijna niet van toepassing zijn. Drie procent van de Nederlanders geeft aan dat ‘angst’ een veelvoorkomende emotie is die bij sport loskomt.

De onderzoekers vroegen ook of de respondenten ooit hebben gehuild om sport. Eén op de vijf mensen geeft aan minimaal een keer per jaar te huilen, voornamelijk vanwege prestaties van topsporters, maar soms ook om de eigen sportprestatie. 

Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF is blij met de extra aandacht voor sport. ,,Vanaf vandaag start de NOC*NSF Nationale Sportweek. Tien dagen lang staat sporten en bewegen extra in de kijker. Met ‘Sport doet iets met je’ als thema inspireren wij samen met sportclubs, het onderwijs, gemeenten, en andere partners heel Nederland om in beweging te komen. Want zoals uit onderzoek blijkt: sport maakt écht gelukkiger.” 

In heel het land vinden sportactiviteiten plaats met de gaststeden Nieuwegein, Den Haag en Assen in de hoofdrol.

Volledig scherm
© NOC*NSF/Willem de Kam