Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk met Nouri op de achtergrond in DWDD.
Volledig scherm
Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk met Nouri op de achtergrond in DWDD. © BNNVARA

Familie en goede vrienden in speciale DWDD over Nouri: Hij slaapt, eet en fronst maar is erg afhankelijk

De vader en broers van Abdelhak ‘Appie’ Nouri hebben vanavond samen met goede vrienden en teamgenoten Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Steven Bergwijn in de een-na-laatste aflevering van De Wereld Draait Door voor het eerst in tijden weer gesproken over de situatie van Nouri. 

Volgens zijn broer Abderrahim gaat het goed met Appie. Hij is thuis in een speciaal voor hem gebouwde woning en ligt niet meer in coma. ,,Hij slaapt, eet, fronst en boert maar is erg afhankelijk. Er is een bepaalde vorm van communicatie mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van het optrekken van wenkbrauwen. Maar dat is topsport voor hem”, vertelt zijn broer. Ook vertelt hij dat zijn familie thuis met Appie samen voetbal kijkt, en dat hij daar soms op reageert. 

Zijn vader is zichtbaar geëmotioneerd als hij over zijn zoon praat. Hij spreekt over het leven van Appie en dat van hem en zijn familie als ‘een zware beproeving’. Vader Mohammed blijft geloven in een wonder. ,,We moeten op ons allerbest voor hem zorgen. We proberen veel zelf te doen.”

Barcelona 

Ook teamgenoten Steven Bergwijn, Donny van de Beek en Frenkie de Jong hebben het in DWDD over hun goede vriend. Zo vertelt Frenkie de Jong dat hij mede door Appie naar Ajax is gegaan. ,,Hij heeft een zomer flink op mij ingepraat”, vertelt De Jong. Ook vertelt hij dat hij Appie zelf heeft verteld dat hij naar Barcelona ging. ,,Toen ik bij hem zat, kwam zijn moeder binnen. Die vroeg toen aan Appie: ‘Appie, waar moet Frenkie naartoe? Naar Barcelona?’ Zodra ze dat zei, ging zijn wenkbrauw omhoog. Dat was een heel bijzonder moment.”

Volgens Van de Beek dacht Appie in zijn hoofd ‘altijd een stapje verder’. ,,Dat was genieten in het veld. Het was echt een plezier om met hem te spelen.”

Appie's andere broer Mo blikt terug op het moment waarop hij hoorde dat er iets was gebeurd met zijn broertje. Hij vertelt dat hij halverwege een gesprek met de toenmalige teammanager van Ajax vroeg Donny van de Beek aan de telefoon te krijgen. ,,Zodra ik Donny zijn stem hoorde, wist ik dat het niet goed was.”

Boek

Morgen verschijnt het boek ‘Abdelhak Nouri, een onvervulde droom’ van Khalid Kasem, vertrouwenspersoon van de familie Nouri. Reden voor DWDD om de hele uitzending te wijden aan de positieve, verbindende voetballer.

Het is bijna drie jaar geleden dat Abdelhak Nouri onwel werd tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. Bij de reanimatie die volgde liep hij hersenschade op, waardoor zijn veelbelovende carrière in de knop brak. 

Aan het einde van de uitzending werd een video getoond met onder andere beelden gemaakt door zijn vader:

Ali B en Douwe Bob zongen een lied voor Nouri:

Bekijk ook de aflevering van ‘Achter het verhaal’ over Appie Nouri: