De broers Toon (rechts) en Engel Blansert in de door NS en Alzheimer Nederland nagebouwde treincoupé, die deze maand in het Reinalda Huis in Haarlem staat.
Volledig scherm
De broers Toon (rechts) en Engel Blansert in de door NS en Alzheimer Nederland nagebouwde treincoupé, die deze maand in het Reinalda Huis in Haarlem staat. © Daisy de Pater

Fake treincoupé brengt herinneringen van ouderen met dementie terug

In een speciaal nagemaakte coupé kunnen ouderen met dementie tóch een treinreisje beleven. De Hoofdreiscoupé, een initiatief van NS en Alzheimer Nederland, maakt komend jaar een tournee langs verpleeghuizen.

  1. Schakers doen niet mee aan NK na verloren kort geding om coronapas, kampioen ontbreekt

    Schakers doen niet mee aan NK na verloren kort geding om coronapas, kampioen ontbreekt

    De zes Nederlandse topschakers die een kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen zijn door de voorzieningenrechter in Haarlem in het ongelijk gesteld. Ze moeten daarom een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien om mee te kunnen doen aan het NK. Daarop hebben vier van de zes schakers, waaronder regerend kampioen Lucas van Foreest, laten weten niet deel te nemen.
  2. Mart (19) geeft op TikTok uniek inkijkje in zijn leven als machinist

    Mart (19) geeft op TikTok uniek inkijkje in zijn leven als machinist

    Al van kinds af aan is hij verzot op treinen. Mart Hoogeveen (19) uit Heerlen maakte van zijn passie zijn beroep en werkt sinds kort als machinist bij de NS. Naast de normale werkzaamheden heeft hij een extra passie: het vastleggen van het treinleven op zijn socialmediakanalen. Op TikTok stellen kijkers vragen, die hij naar eer en geweten beantwoordt, waardoor je alles te weten komt over het werk als machinist en de trein.