Volledig scherm
Hondenbezitters lopen mee met de stille tocht ter nagedachtenis aan de vrouw die op 4 mei in de Scheveningse Bosjes met een mes werd gedood door Thijs H. (inzetje). © ANP

Experts: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Drievoudig moordverdachte Thijs H. wordt door de deskundigen van het Pieter Baan Centrum ‘volledig ontoerekeningsvatbaar’ verklaard. Als de rechter daarin meegaat, krijgt de 28-jarige Limburger geen celstraf, maar alleen tbs met dwangverpleging.

Dat bevestigen diverse ingewijden. In mei doodde H. drie wandelaars, in Den Haag en op de Brunssummerheide. Al eerder bleek dat hij zware psychische problemen had. Zijn ouders klopten vlak voor de moorden meermaals wanhopig aan bij de GGZ-kliniek, maar H. werd niet opgenomen.

In het Pieter Baan Centrum is H. wekenlang geobserveerd. Hij werkte volledig mee aan dat onderzoek. Zijn advocaat Serge Weening wil geen toelichting geven op het rapport. ,,Dat doe ik in de zittingszaal”, zegt hij. Dinsdag is de regiezitting in de zaak.

Advocaat Sébas Diekstra staat de nabestaanden bij van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd vermoord. Hij wil ook niet inhoudelijk reageren, maar laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden ‘uiterst pijnlijk’ vindt dat er weer informatie uit de strafzaak is gelekt. ,,De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt.’’