Ex-leider No Surrender Klaas Otto krijgt drie jaar cel in hoger beroep
Voormalig No Surrender-kopstukken Henk Kuipers, Klaas Otto en Rico R. zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het leiden van een criminele organisatie. Opnieuw is de zwaarste straf voor Kuipers: 8,5 jaar.
De rechtbank in Groningen legde in 2020 Kuipers tien jaar cel op. Het gerechtshof in Leeuwarden houdt met haar uitspraak rekening met de in 2021 veranderde wetgeving over voorwaardelijke invrijheidstelling. Veroordeelden komen niet langer automatisch na twee derde van hun straf vrij, maar pas op zijn vroegst twee jaar voor het einde van hun detentie. Met de straf van het hof zal Kuipers net zo lang moeten zitten als bij het vonnis van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep twaalf jaar cel.
Het hof legt Otto (54) drie jaar cel op. De rechtbank veroordeelde hem tot 2,5 jaar. Volgens het hof doet die lengte onvoldoende recht aan de centrale rol van Otto als oprichter en ‘generaal’. Hij was tot zijn vertrek in 2016 het boegbeeld, aldus het hof. R. (45) moet ook drie jaar de cel in. Hij was net als Kuipers een ‘captain’.
Bad standings
No Surrender werd in 2013 in het leven geroepen door Otto. Volgens het hof behoorden intimidatie, ernstig geweld en handel in verboden middelen tot de dagelijkse gang van zaken. Kuipers, Otto en R. waren in de ogen van de rechters bepalend voor het jarenlang in stand houden van een ondermijnende organisatie, die reeds verboden is verklaard. Zij baseren zich onder meer op getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken in het clubhuis in Emmen.
Het hof veroordeelt Kuipers ook voor meerdere mishandelingen, diefstal met geweld, valsheid in geschrifte en afpersingen, of pogingen daartoe. Zo was hij betrokken bij ‘bad standings’, een oneervol ontslag uit een motorclub die gepaard gaat met geweld en boetes. Volgens het hof handelde Kuipers ‘grenzeloos en gewetenloos’ en ‘waande hij zich onaantastbaar’.
Ondernemer Fred W. (64) is veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor het samen met Kuipers afpersen van zakenrelaties, en pogingen daartoe. Een voormalige beveiliger van Kuipers bij No Surrender, Ayhan B. (54), is door het hof veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden, waarvan twintig maanden voorwaardelijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw dag van protest: blokkades op snelwegen en bij provinciehuizen
Voor de derde opeenvolgende dagen hebben boeren op meerdere plekken gedemonstreerd. Het knooppunt Holsloot op de snelweg A37 in Drenthe werd ruim een half uur geblokkeerd. Ook op de A1 ontstonden lange files door tractoren. Ook vonden protestacties plaats bij provinciehuizen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUMcolumn
Een stelletje viespeuken zijn we - en daar geniet ik van (zolang het nog kan)
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.
-
PREMIUM
Agent draait dienst van 21 uur door boerenprotest: ‘Onderzoeken vallen stil, politie niet meer in de wijk’
De voortdurende boerenprotesten trekken een enorme wissel op de Nederlandse politie, die massaal wordt ingezet. Voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP kent agenten die een dienst van 21 uur draaien tot 4.00 uur ’s nachts en de volgende ochtend wéér aan de bak moeten. Zijn collega Jan Struijs (NPB) vreest grote consequenties. ,,Opsporingsonderzoeken vallen stil, politie is niet meer in de wijken, onderzoek naar lokale drugsdealers wordt stopgezet.” -
besluit minister
Van der Meijde loopt 'tienduizenden euro's’ mis na ban uit gokreclames: 'Denk niet dat er nu minder gegokt wordt’
Bekende sporters en andere bekende Nederlanders mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn. Het betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Jack van Gelder, Hans Klok, Ellie Lust en Kim Feenstra niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken. -
Boeren roepen elkaar op maandag hele land plat te leggen: ‘Ga naar Schiphol, maar hou het netjes’
Boeren worden op sociale media opgeroepen maandag heel Nederland plat te leggen. ‘Plattelanders het is tijd voor grote acties vanaf 4 juli. Nederland dicht, maar hou het netjes', staat te lezen in verschillende Telegramgroepen, waaronder Boeren in Opstand.