Enschedese advocaat zwaargewond na beschieting vanuit rijdende auto

VideoPhilippe Schol (43), advocaat in Enschede, is vanochtend beschoten in Gronau, vlak over de grens bij het Twentse dorp Glane. Het slachtoffer liep op straat, toen hij vanuit een rijdende auto werd beschoten. De Enschedeër raakte zwaargewond.

Philippe Schol (rechts) is een bekende advocaat en curator in Twente. Hier op een archieffoto komt hij aan bij de rechtbank Almelo met zijn één van zijn cliënten, Brigitte van Egten.
Volledig scherm
Philippe Schol (rechts) is een bekende advocaat en curator in Twente. Hier op een archieffoto komt hij aan bij de rechtbank Almelo met zijn één van zijn cliënten, Brigitte van Egten. © Robin Hilberink

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht en was aanspreekbaar. Over de exacte verwondingen is nog niets bekend, maar ten minste één kogel raakte het been van het slachtoffer. De Duitse politie gaat uit van een gerichte actie tegen de advocaat. „Er moet een relatie tussen dader en slachtoffer zijn”, aldus een woordvoerder.

Het slachtoffer was zijn hond aan het uitlaten, zoals hij elke ochtend doet. Een getuige laat weten drie schoten te hebben gehoord. „We zoeken met man en macht naar de vluchtauto”, meldt een woordvoerder van de Duitse politie. Het gaat om een witte auto met Nederlands kenteken. In het voertuig zaten volgens de politie meerdere mensen.

De schietpartij gebeurde op enkele honderden meters over de grens bij Glane, aan de Losserstraße. De grens bij Glane is afgesloten door de Nederlandse politie. De toedracht van het schietincident is nog onduidelijk.  

Zowel de Duitse als Nederlandse politie hebben de jacht geopend op de vluchtauto. „We roepen mensen met klem op om uit te kijken naar het voertuig”, aldus de Duitse politie. De Nederlandse politie laat weten ‘in nauw contact te staan met de Duitse politie’.

Ernstig bedreigd

De neergeschoten advocaat trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde betrouwbare bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was op de hoogte van bedreigingen, meldt de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). ,,Er was een melding via de NOvA naar het contactpunt beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk”, meldt de orde. Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt. ,,Juist in het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn.”

Cliënten die recent met Schol van doen hadden, melden dat de advocaat ‘een opgejaagde en nerveuze indruk’ op hen maakte en ‘kortaf’ was in de communicatie. Schol heeft als curator een aantal gecompliceerde faillissementen onder zich. Hij kruiste in het achterliggende jaar onder meer de degens met de eigenaar van een failliet bedrijf in kunststof kozijnen, probeerde 20 miljoen te incasseren dat het failliete ingenieursbureau Starneth in Enschede nog van opdrachtgevers tegoed meende te hebben en haalde het nieuws met problemen rond de afhandeling van het bankroet van sportschool Olympic Gym in Hengelo.

Carl Luttikhuis, deken van de orde van advocaten in Overijssel, sluit niet uit dat de aanslag op advocaat Philippe Schol te maken heeft met zijn rol als curator in het faillissement van sportschoolketen Olympic Gym. De politie onderzoekt of het motief voor het neerschieten van advocaat Philippe Schol te maken heeft met een eerder incident bij de sportschool.

Derk Wiersum

De Enschedese advocaat is de tweede raadsman die dit jaar slachtoffer is van criminelen. In september van dit jaar werd Nederland opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum (43), die kroongetuige Nabil B. bijstond. Wiersum werd doodgeschoten toen hij zijn woning in Amsterdam verliet. 

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft geschokt gereageerd op de beschieting van Schol. ,,Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. Dat laat deze liquidatiepoging ook weer zien. De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen”, schrijft de NOvA op Twitter.

Recent is een contactpunt ingesteld voor advocaten en rechters die zich zorgen maken over hun veiligheid. Meldingen worden doorgezet naar meldingen naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. ,,Helaas bestaat 100 procent veiligheid niet. Wel is opnieuw analyse nodig nu ook een aanslag op een faillissementscurator is gepleegd”, aldus de Orde.

Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker