Volledig scherm
© anp

Eis: 18 jaar cel en tbs voor doden, verkrachten en verbranden Nathalie

,,De feestdagen zijn geen feestdagen meer. Alles is anders. Omdat hij het nodig vond haar op een onmenselijke manier om het leven te brengen. Wat ze die nacht heeft moeten doorstaan… Wij zijn van binnen kapotgemaakt.’’ Woorden van de geëmotioneerde moeder van de 21-jarige Nathalie gisteren op de strafzitting tegen de 47-jarige Gerard van D. uit Tiel die verantwoordelijk is voor de dood van de jonge vrouw.

Volledig scherm
De brandweer bij het appartementencomplex aan de Concorde in Buren na de fatale brand. © William Hoogteyling

De officier van justitie eiste vandaag achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag, verkrachting en brandstichting. ,,De familie vindt eigenlijk dat hij recht heeft op levenslang. Ik kan niet uitleggen waarom dat hier niet aan de orde is.’’

Voor hem staat vast dat Nathalie geen seks met de verdachte wilde, dat de verdachte dat niet kon verkroppen en haar die nacht doodsloeg. Nadat hij haar hard op haar hoofd had geslagen en ze hevig bloedde, trok hij een plastic zak over haar hoofd, sleepte hij haar naar haar bed, bond hij haar vast, verkrachtte hij haar, maakte hij foto’s van haar en stichtte hij vervolgens brand om sporen te wissen. Aldus de officier. Ze is aan de klap op haar hoofd overleden.

Van D. geeft toe haar in een opwelling te hebben doodgeslagen, nadat zij hem eerst had geslagen. Daarvoor zou ze vrijwillig seks met hem hebben gehad en uiteindelijk zou ze zelf brand hebben gesticht.

In de vlammen kwamen ook de twee katten en hond van Nathalie om. Verder ontstond er gevaar voor andere bewoners van het appartementencomplex waar Nathalie onder begeleiding woonde.

Verstandelijk beperkt

Uit onderzoek bij het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat de verdachte verstandelijk beperkt is, drugsproblemen heeft en lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Hij is snel gekrenkt en reageert daar agressief op.

Hij is eerder veroordeeld voor verkrachting. Ex-vriendinnen legden toen verklaringen af over zijn gewelddadige gedrag als hij zijn zin niet kreeg.

Zij hield af

De officier van justitie gelooft niet dat de verdachte een seksuele relatie onderhield met het slachtoffer, zoals Van D. stelt. Uit WhatsApp-berichten komt volgens de officier juist naar voren dat hij op seks aandringt, maar dat zij steeds afhoudt. Ze heeft contact met Van D. omdat hij haar voorziet van drugs.

De advocaat van Van D. ziet juist wel aanwijzingen voor de seksuele relatie en vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken van verkrachting. Verder ziet hij ook te weinig bewijs dat de verdachte degene is die de brand heeft gesticht. Wat hem betreft is alleen doodslag te bewijzen, in reactie op een klap door het slachtoffer.

De uitspraak volg over drie weken.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.