Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark hebben 'het’ gedaan

VIDEOHet is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.

De verzorgers hebben sinds de komst van de reuzenpanda’s in 2017 naar dit moment toegewerkt. Voor én achter de schermen zijn diverse maatregelen getroffen om een paring te stimuleren. De voortplanting van de reuzenpanda is zeer complex mede door de korte vruchtbaarheidsperiode van het vrouwtje: slechts een paar dagen per jaar.

Daarom hield de dierentuin in Rhenen nauwlettend in de gaten wanneer het moment daar was. De afgelopen weken is de urine van Wu Wen vrijwel dagelijks gecheckt om haar hormoonpiek te bepalen. Aan de hand van een hormoonbepaling wordt vastgesteld of ze in haar vruchtbaarheidsperiode zit.

Volledig scherm
De daad. © Ouwehands Dierenpark

Geluidsopnames

De afgelopen jaren zijn de reuzenpanda’s op verschillende manieren voorbereid op hun eerste ontmoeting. Zo werd onder andere urine van de dieren in elkaars verblijf verspreid, kreeg het mannetje Xing Ya geluidsopnames te horen van reuzenpandamannen in de paartijd en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen.

Vanuit hun aparte nachtverblijven hebben de reuzenpanda’s vorig jaar al wel voor het eerst neus-aan-neus contact gehad en elkaar van heel dichtbij kunnen horen, zien en ruiken. De reuzenpanda’s toonden interesse in elkaar, maar uiteindelijk heeft dit toen niet geleid tot een paarpoging. Xing Ya was nog te jong en hierdoor te speels.

Eind vorige week bleek uit de hormoonbepaling dat Wu Wen er klaar voor was. Vanaf dit moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda’s te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf. Hierbij was er intensief contact met experts van de China Conservation and Research Center for the Giant Panda in China, die de dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark adviseerden. 

De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of Wu Wen zwanger is.

Roodgloeiende telefoon

En zijn de pandaverzorgers in Ouwehands Dierenpark nu massaal aan de champagne? Dat lijkt mee te vallen, want tijd om de telefoon te beantwoorden is er niet. „We zijn heel erg druk, de telefoon staat roodgloeiend. Iedereen wil iets weten over de panda's”, zegt een gehaaste woordvoerder. 

Van voortplanting komen nakomelingen. De dierentuin in Rhenen mocht eind vorig jaar niet een, maar twee ijsbeertjes verwelkomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
Volledig scherm
De reuzenpanda's maken kennis met elkaar. © Ouwehands Dierenpark
  1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

    Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

    Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.