Volledig scherm
Eikenprocessierups. © © Facebook

Eikenprocessierups blijft voorlopig in containers

Afvalverwerkers en groenbedrijven gaan samen op zoek naar een oplossing voor het verwerken van eikenprocessierupsen die deze zomer veel overlast veroorzaken. Totdat de oplossing er is, blijven de rupsen veilig opgeborgen in containers, zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na overleg met verwerkers, groenbeheer en natuurexperts.

Vorige week was onrust ontstaan over het verwerken van de eikenprocessierupsen omdat afvalverwerkers bang zijn dat de zakken vol rupsen openscheuren. Afvalbedrijven verwerken de zakken namelijk met een knijper. De brandhaartjes op de eikenprocessierups kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen als verwerkers ermee in aanraking komen.

Op het ministerie van Landbouw werd overlegd tussen de partijen, waarbij het departement zelf vooral als bemiddelaar optrad. Volgens een woordvoerder is er ‘geen acuut gevaar’, en blijven de zakken vol rupsjes - die door groenbeheerders worden weggezogen - voorlopig in containers zitten. Afvalverwerkers en groenbedrijven moeten samen naar een oplossing zoeken.

Een oplossing kan volgens de Vereniging Afvalbedrijven zijn om rupsenafval handmatig in de verbrandingsoven te gooien. Een andere optie is het storten van de resten op een stortplaats en daar dan direct een laag grond of klei overheen te plaatsen. De vereniging gaat zo snel mogelijk bij de aangesloten verwerkers inventariseren wie in staat is rupsenafval te verwerken. Niet alle afvalbedrijven zullen deze zomer rupsenresten innemen.

Naar verwachting is er binnen enkele weken een oplossing, terwijl verder wordt nagedacht over de verwerking in volgende zomers.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.
 1. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

  Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

  Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.