Eerste vrouwen op de onderzeeboot: ‘Meeste mannen hebben klein hartje’

videoHet was het laatste mannenbolwerk binnen het leger, maar na een geslaagde proef mogen nu ook vrouwen meevaren op onderzeeboten. Sitara Hartsteen en Marieke van Dijk zijn de allereerste opvarenden en vragen zich af waarom het zo lang heeft moeten duren. ,,Het lijkt een harde wereld, maar veel mannen hebben een klein hartje.”

Het bed. Dat was misschien wel het meeste wennen toen onderofficier Marieke van Dijk vorig jaar voor het eerst aan boord stapte van onderzeeboot Zr. Ms.  Zeeleeuw. Ze was toen nog nieuw en kreeg het slechtste plekje toegewezen; bijna op de vloer, weggestopt achter een bank waar tijdens haar slaap collega’s studeerden en zichzelf vermaakten. In deze ruimte sliep ze maximaal zes uur. En kleedde ze zich om. Privacy was er bijna niet. Een gordijntje. Meer niet. En dus kleedde ze zich in de ruimte waar iedereen haar zou kunnen zien. ,,Als ik mijn bikini aan heb, is er meer bloot te zien dan wanneer ik in mijn ondergoed sta, dus ik heb daar geen enkele moeite mee.’’

  1. Onderzoek naar baby's die snijwond opliepen bij keizersnede

    Onderzoek naar baby's die snijwond opliepen bij keizersne­de

    Deze krant doet onderzoek naar baby’s die een snijwond opliepen bij een keizersnede. Uit de reacties op de verhalen over geraakte baby's, blijkt namelijk dat dit veel vaker voorkomt dan de statistieken suggereren. Om hiervan een goed beeld te krijgen, is het verzoek om een aantal vragen te beantwoorden. Mochten we de reactie opnemen, dan zullen we voor publicatie contact opnemen. We publiceren pas na uitdrukkelijke toestemming. Vul hier de enquête in.
  2. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.