Volledig scherm
© ANP XTRA

Een op de vijf gemeentemedewerkers wordt bedreigd en geïntimideerd

Een op de vijf gemeentemedewerkers is het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd. Medewerkers van de afdelingen Toezicht en Handhaving hadden daar het vaakst mee te maken. Een enkele gemeentemedewerker maakte een poging tot omkoping mee.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat werd uitgevoerd in vijf gemeenten. Twee onderzoeksbureaus hielden daarvoor een enquête onder ruim 2000 medewerkers.

Een op de vijf medewerkers gaf daarin aan het afgelopen jaar met intimidatie of bedreiging geconfronteerd te zijn, een op de vier zei dat dat de afgelopen vijf jaar weleens is gebeurd. Het ging bij de incidenten in 80 procent van de gevallen om ‘verbale intimidatie’: schelden of schreeuwen, grof taalgebruik of het aannemen van een dreigende houding. Ook werd er vaak gedreigd met het opzoeken van autoriteiten als een chef of de burgemeester, ofwel de media of de rechter.

Een op de drie van de bedreigde ambtenaren stelde dat er met geweld was gedreigd. Stalken via e-mail of telefoon kwam volgens ambtenaren ook vaak voor, het opwachten van een medewerker of die hinderlijk volgen minder vaak. Slechts 6 procent van de bedreigde medewerkers zei te denken dat de bedreiging of intimidatie te maken had met criminele activiteiten van de bedreiger, 72 procent dacht dat dat niet het geval was.

De onderzoekers zeggen niet welke gemeenten zij onderzocht hebben.

  1. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

    Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

    Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.