Een jaar cel voor bedreigen ‘vertolker van het vrije woord’ Lale Gül
VIDEODe rechtbank in Amsterdam heeft Oguz Ö. vanmiddag veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, wegens het bedreigen van schrijfster en Paroolcolumnist Lale Gül.
Het vonnis betekent dat Ö. op korte termijn de cel kan verlaten. Hij zit al ruim een halfjaar gevangen en komt eind deze maand vrij. Wel is hij onderworpen aan een fors aantal restricties en staat hij onder toezicht van de reclassering. Hij zal daarna zich vanuit de cel direct moeten melden bij een kliniek voor behandeling door een forensisch psychiater wegens persoonlijkheidsstoornissen.
De rechtbank spreekt van zeer ernstige bedreigingen gericht tegen een schrijfster, een vertolker van het vrije woord pur sang. De uitspraak is grotendeels conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank acht bewezen dat Gül is bedreigd door Ö. en dat hij heeft gedreigd met een terroristisch misdrijf. Er geldt een contactverbod richting Gül. Een locatieverbod voor Amsterdam zoals het OM wilde gaat de rechtbank te ver.
De strafeis hing samen met de grote impact van de bedreigingen op Gül, die tot de dag van vandaag bang is, aldus het OM. De 23-jarige schrijfster zelf eiste een symbolische schadevergoeding van 500 euro, die is toegewezen.
Schuiladres
Ö. en Gül ontbraken bij de uitspraak. Pal na het verschijnen van haar boek Ik ga leven in februari dit jaar werd Gül een maand lang digitaal bedreigd door Ö. Dat droeg ertoe bij dat ze uitweek naar een schuiladres.
Gül ontving meer dreigementen. Vooral sommige Turkse Nederlanders voelden zich beledigd door haar roman. Daarin beschrijft ze haar jeugd in een streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West en is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities.
Ö. stuurde via vier Instagramaccounts berichten naar Gül (23). Naast foto’s van vuurwapens, waaronder een AK47 met de tekst ‘S4H’ (Sharia4Holland), schreef hij: ‘Jij staat officieel op de zwarte lijst van sharia4holland’ en ‘Sharia4holland is aanwezig in Amsterdam we weten hoe je eruitziet’.
De 19-jarige Ö. uit Noord-Brabant schreef Gül ook dat hij haar ‘op de meest barbaarse manier’ zou onthoofden ‘in de naam van Allah’.
Beginnende radicalisering
Tegenover de rechtbank zei Ö. woede te hebben gevoeld over Güls boek en haar angst te hebben willen aanjagen. Hij ontkende extremistisch gedachtegoed aan te hangen. Onderzoekers signaleerden wel een beginnend radicaliseringsproces. Mede vanwege zijn wapenfascinatie moet het risico daarvan niet onderschat worden, aldus het OM. In een andere rapportage werd juist weersproken dat Ö. is geradicaliseerd.
Hij heeft autisme, adhd en een identiteitsprobleem en zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Het OM onderschreef die redenering en steunde het advies hem te berechten volgens het jeugdstrafrecht. De rechtbank nam dat over.
Enkele deskundigen achten de kans op toekomstig geweld laag. De reclassering schat het risico zonder nadere behandeling iets hoger in (‘gemiddeld’).
Ö. had nog geen strafblad. Zijn advocaat meent dat er geen terroristische motieven waren. Volgens haar waren zijn berichten veelal niet serieus bedoeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Jaar jeugddetentie geëist voor doodsbedreigingen Lale Gül, schrijfster ‘nog dagelijks angstig’
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Opnieuw stijging politiemeldingen personen met verward gedrag; maar níet alleen slecht nieuws
De politie kreeg in 2022 opnieuw meer meldingen binnen van overlast door personen met verward gedrag. In bijna de helft van alle gemeenten kwamen vorig jaar meer klachten binnen dan in 2021. Desondanks is de stijging juist minder sterk dan in de afgelopen jaren. -
Lale Gül: Praat over mijn verhaal, zodat iedereen weet wat er speelt
Sinds haar debuutroman Ik ga leven wordt Lale Gül (23) ernstig bedreigd en durft de schrijfster niet meer alleen de straat op. De autobiografische roman verhaalt over haar beklemmende jeugd in de streng Turks-islamitische gemeenschap in Amsterdam-West. Hoewel ze een mediastilte inlaste, verscheen gisteren een interview met haar in Flair.
-
Nederland en Denemarken starten in zomer F-16-trainingen aan Oekraïense piloten
-
-
-
PREMIUM
Meer mensen kunnen huis niet meer betalen en moeten bij vrienden of in auto slapen
De dakloze is allang niet meer de verwarde zwerver achter een winkelwagentje, maar steeds vaker een doorsneeburger die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgt. Donderdag vindt een conferentie plaats waarbij oplossingen hiervoor worden gepitcht. ,,Deze dakloosheid is niet met zorg op te lossen, het is een huisvestingsprobleem.” -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.