Druk op ziekenhuizen neemt toe, maar aantal coronagevallen neemt af
Relatief veel 50-plussers worden momenteel besmet met het coronavirus, zegt zorgminister Ernst Kuipers. Dat is een van de redenen dat er meer mensen in het ziekenhuis komen te liggen dan in bijvoorbeeld januari, terwijl het aantal dagelijkse besmettingen toen een stuk hoger lag.
In de afgelopen week belandden 1545 mensen met corona onder de leden in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 14 procent meer dan een week eerder, toen er (na correctie) 1356 ziekenhuisopnames waren. Sommige mensen zijn niet vanwege de coronabesmetting opgenomen, maar met andere klachten. Bij opname bleek toevallig dat ze besmet waren. Als die mensen niet worden meegeteld waren er 1229 opnames, 21 procent meer dan de week ervoor.
Van de 1545 opgenomen mensen belandden er 91 op de intensive care, en dat is een fractie hoger dan de week ervoor. Verpleegafdelingen kregen de afgelopen 24 uur 291 nieuwe patiënten binnen die het virus hebben opgelopen, het hoogste aantal van dit jaar.
‘Geen groot probleem’
Het hogere aantal mensen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen, vormt vooralsnog geen groot probleem. ,,De zorg en de ziekenhuizen kunnen het goed aan”, zegt Kuipers daarover. Bovendien komen relatief weinig coronapatiënten momenteel op de ic-afdeling terecht. Momenteel liggen 1952 mensen die besmet zijn met het virus in het ziekenhuis. Op de intensive cares is het cijfer al weken relatief laag en stabiel. Daar lagen dinsdag 156 coronapatiënten.
Het aantal nieuwe besmettingen neemt niet meer toe. Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 429.252 positieve tests. Dat is zo’n 2 procent minder dan de week ervoor. Onder ouderen stijgt het aantal positieve tests.
Tekst gaat verder onder de graphic
Het coronavirus werd in de afgelopen week vastgesteld bij iets meer dan 9000 tachtigers. Dat is twee keer zo veel als de week ervoor, toen bijna 4500 tachtigers positief testten. Onder zeventigers stijgt het aantal coronagevallen met 86 procent en onder 90-plussers met 82 procent. Ook onder zestigers is een toename te zien. Het aantal bevestigde besmettingen in die groep nam met 48 procent toe. Bij twintigers daalt het aantal coronagevallen juist met bijna 35 procent ten opzichte van vorige week, en bij tieners zakt het aantal positieve tests met bijna een kwart.
Het RIVM registreerde in de afgelopen week 104 sterfgevallen, aanzienlijk meer dan de 56 een week eerder, maar dit zou kunnen komen door verlate meldingen.
Tweede boosterprik
Iets meer dan 178.000 mensen hebben tot nu toe een tweede boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het RIVM kwam dinsdag voor het eerst met cijfers over die vaccinatieronde.
Ruim een week geleden werden de eerste herhaalboosters gegeven. Ongeveer 2,1 miljoen mensen van 70 jaar en ouder, ongeveer 133.000 mensen met een ernstige immuunstoornis, 15.000 volwassenen met het syndroom van Down en een onbekend aantal bewoners van verpleeghuizen komen ervoor in aanmerking.
Het kabinet heeft besloten om de extra ronde te houden, omdat versoepeling van de coronaregels leidde tot een nieuwe toename van het aantal besmettingen. Deze groepen lopen het meeste risico als ze het virus oplopen.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Verdachte Dmitri (55) ‘vlucht met gezin’ naar Rusland: ‘Hij is met de noorderzon vertrokken’
Lochem -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUMcolumn1
Leraren krijgen rode vlekken van vragen over die vrije dagen, ouders van de dagen zelf
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Testbedrijven gooien de wattenstaafjes erbij neer: 'Het was een mooie rit, maar het houdt een keer op’
Nu het kabinet Testen voor Toegang definitief bij de vuilnisbak zet, beraden de commerciële testbedrijven zich op de toekomst. ,,Ik hang met plezier het bordje gesloten op’’, zegt de één. De ander richt zich weer op zijn rondvaartboten en weer een ander schakelt door naar influenza- en soatests. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Op festival doodgestoken Jimmy (21) schoot vriend van zijn zus te hulp
Amsterdam -
-
-
PREMIUMvroegdementie
Ineens lukt het Astrid niet meer om ketting om te doen: ‘We helpen haar nu met alles’
Astrid is secuur in haar werk bij een juwelier. Maar ineens lukt het niet meer een kettinkje om te doen, of gaatjes voor oorbellen te schieten. Na het consulteren van een opticien en oogarts blíjven de klachten én vragen. Totdat het jaar erop in 2018 de diagnose wordt gesteld: PCA, een hersenaandoening die eerst het gezichtsvermogen aantast en later tot dementie kan leiden.Strijen -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”