Jean Paul Gebben werd tijdens een uit hand gelopen stapavond in Arnhem op de been geholpen door een meisje. Vanwege haar minderjarige leeftijd is zij onherkenbaar gemaakt.
Volledig scherm
Jean Paul Gebben werd tijdens een uit hand gelopen stapavond in Arnhem op de been geholpen door een meisje. Vanwege haar minderjarige leeftijd is zij onherkenbaar gemaakt. ©

Dronken burgemeester en wethouders: tien pijnlijke voorbeelden

Een burgemeester die dronken wordt en daardoor zijn baan verliest. Burgervader Stefan Huisman van Oosterhout, die zich bezopen misdroeg tijdens een personeelsborrel, is bepaald de enige gemeentebestuurder niet die in opspraak kwam door een neut. Tien andere voorbeelden.

Stefan Huisman is het meeste recente 'alcoholslachtoffer' in gemeentebestuurlijk Nederland.
Volledig scherm
Stefan Huisman is het meeste recente 'alcoholslachtoffer' in gemeentebestuurlijk Nederland. © Ron Magielse

Lang geleden, 1988, maar wel smeuïg en pijnlijk tegelijk is de affaire rond burgemeester Bert Smallenbroek van Smallingerland en collega Sytze Faber van Hoogeveen. Tijdens een avond doorzakken ontstaat een knokpartij met een groep jongeren. En dan zouden ze ook nog op weg zijn geweest naar een bordeel. Het kost Smallenbroek zijn baan. In Hoogeveen mag Faber wel blijven.

Guusje ter Horst werd als eerste burger van Nijmegen ook ooit betrapt.
Volledig scherm
Guusje ter Horst werd als eerste burger van Nijmegen ook ooit betrapt.

En neem de joviale Hans van Dun, in 1994 burgemeester van Loon op Zand. De populaire Bourgondiër en raakt opspraak als hij met een borrel op in de sloot belandt. Hij moet 1750 gulden (bijna 800 euro) boete betalen wat hem het vertrouwen van alle fracties in de gemeenteraad kost. 1 januari 1995 stapt hij daarom op.

Dat het ook in grotere gemeenten wel eens mis kan gaan met besturen en alcohol bewijst wethouder Piet Keijmis in 2004 in carnavalsstad Maastricht. Na diverse beschuldigingen van openbare dronkenschap stapt hij op met de verklaring dat hij 'iemand is die sterk meeleeft met de gebeurtenissen en wanneer die een feestelijk karakter hebben, leef ik daar graag in mee. Soms lijk ik daar te ver in te gaan.’

Een bekende naam in dit rijtje is die van Guusje ter Horst die in 2006 als burgemeester van Nijmegen met alcohol wordt betrapt achter het stuur. Het is ‘maar’ ietsje te veel en de zaak wordt afgedaan met rijontzegging van een uur en 220 euro boete. Ze hoeft niet op te stappen, ook niet als de zaak een maand na het incident de publiciteit haalt.

Helma Ton, burgemeester van het sjieke Blaricum, overkomt in datzelfde jaar hetzelfde. Ze rijdt bij de snackbar een alcoholfuik in. ,,Ik had non-stop aan de telefoon gezeten, koken was er bij ingeschoten. Ik had een lege maag…’’ Vertelde Ton later zelf. Enorm gênant vond ze het, de medialawine liet ze maar gebeuren, ze bood excuses aan en dronk nooit meer tot haar geplande vertrek in 2007.

Quote

Ik had non-stop aan de telefoon gezeten, koken was erbij ingescho­ten, ik had een lege maag...'

Helma Ton in een interview over de keer dat ze werd beboet voor rijden met alcohol

Wethouder Henk van de Kerk van Baarn is in 2010 niet meteen eerlijk over zijn opstappen: politieke redenen. Bij de politierechter moet hij kort daarna toegeven dat het feit dat hij betrapt is voor rijden onder invloed daarbij de echte doorslag heeft gegeven. Van de Kerk, die nota bene wethouder verkeer was, kreeg een boete van 1000 euro.

In 2010 zit ook burgemeester Jos Houben van Barneveld dronken achter het stuur. Althans, met iets te veel alcohol in zijn bloed. Houben gaat door het stof bij de fractievoorzitters van de gemeenteraad en die vergeven hem: hij mag blijven.

Wethouder van Son bij de receptie een postduivenvereniging die zijn 100-jarig bestaan vierde.
Volledig scherm
Wethouder van Son bij de receptie een postduivenvereniging die zijn 100-jarig bestaan vierde. © Olaf Smit

Jean Paul Gebben kruipt in de eerste maanden van 2016 naar zijn afgang toe als burgemeester van Renkum als er een foto gaat circuleren van de burgervader met een 17-jarig meisje. Gebben blijkt op die foto flink aangeschoten te zijn geweest terwijl hij piketdienst had, voor calamiteiten. Dat is de druppel: hij moet opstappen. Maar met Gebben is het alweer oké. Uitgerekend in de plaats met de naam Losser krijgt hij een tweede kans als burgemeester.

Vrij recent nog, van november vorig jaar, is het opstappen van wethouder Jos van Son in Den Bosch. Hij stapt op nadat hij dronken een auto-ongeluk veroorzaakt. Van Son geeft toe een alcoholprobleem te hebben en krijgt professionele hulp. ,,De druk werd te groot. ,,Je komt ’s avonds thuis, gaat zitten, eten, half uurtje tukken en je hebt weer verplichtingen,'' zegt Van Son in een interview. Twee glazen alcohol werden er al gauw meer, legde hij uit. ,,Je bouwt het op, het overkomt je gewoon. Zo verschrikkelijk stom.''

Ook in november, maar dan in het hoge noorden, moet wethouder Reint-Jan Auwema van Noordenveld het veld ruimen nadat hij op een feestje in Roden dronken tekeer gaat tegen een andere feestganger. Geen ramp, zou je zeggen, maar geruchten gaan dat het veel erger was dan dat. Auwema zelf vond het in elk geval beter om zijn baantje op te zeggen. ,,Ik ga de komende tijd de mindere kanten in mijzelf elimineren,'' verklaart hij.

  1. Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren.
  2. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.