Drieduizend migranten nooit geslaagd voor inburgeringstoets
Ruim 3000 migranten zijn zo vaak voor hun inburgeringsexamen gezakt, dat ze ontheffing ervan hebben gekregen. Dat zakken heeft geen gevolgen voor hun verblijfsvergunning, ze kunnen in Nederland blijven.
Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij DUO, de overheidsdienst voor inburgering. Nieuwkomers in Nederland moeten binnen 3 jaar hun inburgeringsexamen hebben gehaald. Maar migranten die 600 lesuren hebben gevolgd en 4 keer zijn gezakt voor hun examens, kunnen daar ontheffing van krijgen. Ze hebben zich dan genoeg ingespannen en de overheid legt zich er bij neer dat de drempel voor hen te hoog ligt. Dat is sinds 2013, het jaar dat de nieuwe inburgeringswet werd ingevoerd, 3023 keer gebeurd.
Somaliërs, Eritreeërs
De examens zijn onder meer bedoeld om te toetsen of nieuwkomers (vluchtelingen en huwelijksmigranten) de Nederlandse taal voldoende machtig zijn om zich op de arbeidsmarkt te kunnen begeven en of ze de Nederlandse samenleving begrijpen. Onder de 3000 migranten die 4 keer voor hun examens zakten, zitten veel Ethiopische en Eritrese asielzoekers, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). ,,Mensen die uit oorlogsgebied komen en daardoor weinig onderwijs hebben gehad, ze hebben soms ook al een alfabetiseringsproject moeten volgen”, aldus de woordvoerder van het ministerie. De ontheffing van het inburgeren heeft geen gevolgen voor hun verblijfsvergunning, de serie-zakkers mogen in Nederland blijven omdat ze recht hebben op verblijf.
,,Voor de wet zijn ze misschien klaar, maar we moeten nog wel iets met die mensen”, zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk. ,,Je moet ze Nederlands blijven leren, want ze zijn hier en moeten door.” De organisatie pleit voor een rol van de gemeente bij die voortdurende taallessen.
2704 boetes
DUO deelde ook, zo blijkt uit de opgevraagde cijfers, al 2704 boetes uit aan nieuwkomers die te langzaam inburgeren. Wie niet binnen drie jaar zijn examens heeft gehaald en niet kan aantonen dat dat komt door te lange wachttijden of andere overmacht, kan een boete van 1250 euro krijgen. De helft van de boetes is nog niet volledig betaald, meldt DUO.
In april vorig jaar werd bekend dat 500 migranten moesten betalen, daar zijn sindsdien nog 2200 boetes bijgekomen. ,,We pleiten voor coulance. Asielmigranten zijn vaak echt gemotiveerd om in te burgeren, maar vinden het lastig om de juiste taalschool te vinden. Dat levert nogal eens vertraging op”, zegt de woordvoerder van VluchtelingenWerk. ,, Mensen opzadelen met boetes en schulden lijkt ons niet het doel van inburgeringsbeleid. Dan wordt hun achterstand alleen maar groter.”
Nieuw beleid
Dat beleid ligt al een tijd onder vuur. In 2013 werden asielzoekers en huwelijksmigranten verantwoordelijk voor hun eigen inburgering, daarvoor regelden gemeenten dat voor hun nieuwe inwoners. Nu moeten migranten zelf een taalschool uitzoeken, ze kunnen voor hun lessen tot 10.000 euro lenen bij DUO. Als een asielzoeker zijn examens binnen de tijd haalt, hoeft hij het geleende geld niet terug te betalen. Een huwelijksmigrant moet altijd terugbetalen.
Het nieuwe beleid leverde grote problemen op. Malafide taalscholen lokten nieuwe klanten met cadeau’s als laptops, maar gaven slecht les. De wachttijden voor (het nakijken van) examens liepen soms op tot 15 weken. De slagingspercentages zijn laag.
400 miljoen euro aan leningen
Bij DUO staan nu 81.838 leningen voor inburgering uit voor een totaal bedrag van ruim 400 miljoen euro. 8800 van die leningen zijn inmiddels kwijtgescholden, een bedrag van 60 miljoen. 98 leningen zijn terugbetaald: 118.000 euro. Minister Koolmees (SZW) kondigde eerder al aan het beleid op de schop te willen nemen. Hij komt eind deze maand met een nieuw inburgeringsstelsel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte vast voor dodelijke brand in Arnhem
In het onderzoek naar de brand met twee doden in Arnhem, afgelopen week, is zaterdag een verdachte opgepakt. Dat meldt de politie. -
PREMIUM
‘Hé, vuile hoer!’ riep groep jongens naar Corine (69): ‘Van binnen dacht ik: ze zien me tenminste als vrouw’
Zeventien jaar oud is ze, als de Utrechtse Corine van Dun (69) een fragment op tv ziet van een Britse journalist die transgender is. Het slaat in als een bom. Voor het eerst weet ze: ik ben niet de enige. Toch loopt Corine dan nog ruim twintig jaar lang rond met wat ze ‘haar geheim’ noemt. ,,Ik dacht: misschien gaat het vanzelf wel over.’’ -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUM2
We móéten praten over dienstplicht, zegt defensie-expert: ‘Komt in Oekraïne ook op mankracht aan’
De oorlog in Oekraïne zorgt dat het inderdaad tijd is om de dienstplicht nieuw leven in te blazen. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee, nadat het CDA dit weekend liet weten voor te zijn. ‘In de oorlog in Oekraïne komt het ook aan op mankracht.’ -
Veerdienst schrapt weer afvaarten, vaargeul naar Ameland slibt dicht
Veerdienst Wagenborg schrapt de komende maanden weer meer afvaarten van de veerboot tussen Holwerd (Friesland) en Ameland. Baggerschepen slagen er niet in om de vaargeul op de goede diepte te houden.
-
PREMIUM
Cynthia moest haar man en dochtertje (1) achterlaten in Australië: ‘Leven ligt totaal overhoop’
Ze ging naar Australië om te reizen, inmiddels is Cynthia Chikonyora (29) er getrouwd en heeft een kind van 1. Maar 16 januari kreeg ze na een ingewikkeld, bureaucratisch visumproces plotseling ongelooflijk nieuws: ze werd direct het land uit gezet. De Rotterdamse moest haar man en kind achterlaten. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.