‘Dreiging’ bij Nijmeegse kerk, politie doet onderzoek

VIDEODe politie heeft zondagavond een straat in Nijmegen afgesloten vanwege een mogelijk dreigende situatie bij een Servisch-orthodoxe kerk. De straat is inmiddels weer open, maar de kerk blijft vanwege het onderzoek dicht. Het is onduidelijk wat er precies speelt. 

Volgens Goran Savic, secretaris van de parochie Heilige Sava, kreeg hij rond vijf uur vanmiddag van de politie te horen dat er sprake zou zijn van een dreiging: ,,Dat is alles wat ik van de politie te horen heb gekregen.”

De politie Nijmegen meldt via twitter dat het onderzoek naar de ‘mogelijke dreiging’ rond de kerk loopt maar dat er verder geen details gegeven kunnen worden. 

De orthodoxe Kerstmis wordt gevierd op 7 januari. De kerkdienst zondagavond is verplaatst naar een kerk in Eindhoven. De viering van kerst op maandag is verplaatst naar het Noord-Brabantse Sint Hubert, ‘in ons klooster’, zegt Savic. ,,Kerstavond mocht van de politie niet verplaatst worden naar Sint Hubert. Maar ik heb van onze priester begrepen dat het kerstfeest daar wel doorgaat.”

Het roept de vraag op of de dreiging wel tegen de Servische geloofsgemeenschap is gericht. De byzantijnse kapel aan de Dobbelmannweg is een Servisch-orthodoxe en Russisch-orthodoxe kerk. ,,Ik denk dat er sprake is van een valse melding. Er is hier nog nooit iets met de Servische gemeenschap aan de hand geweest.” 

Volledig scherm
De politie heeft de Dobbelmannweg in Nijmegen afgesloten omdat er sprake zou zijn van een dreigende situatie bij de Servisch-orthodoxe kerk daar. © Tom Hessels
Volledig scherm
De Dobbelmannweg is afgesloten. © Tom Hessels
Volledig scherm
De mededeling van de Servisch-orthodoxe kerk. De diensten van vanavond en morgen gaan niet door omdat er mogelijk sprake zou zijn van een dreiging. © Parochie Heilige Sava
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement