Douglas verbant medewerkster met hoofddoek naar magazijn
UPDATEParfumerie Douglas in Leeuwarden wil een verkoopster die een hoofddoek is gaan dragen niet meer in de winkel bij de klanten. De vrouw moet voortaan in het magazijn werken. Of Douglas hiermee de wet overtreedt, is onduidelijk.
Het filiaal van de winkelketen krijgt een storm van kritiek over zich heen van klanten, vooral op sociale media. De bedrijfsleider van de Friese vestiging bevestigt dat de vrouw niet meer in de winkel mag werken, maar wil verder geen commentaar geven.
Douglas Nederland verklaart dat de bedrijfsleidster werkt conform de kledingvoorschriften. ,,Het is onze verkoopmedewerkers niet toegestaan om kleding te dragen die uiting geeft aan politieke, filosofische of religieuze overtuigingen.'' Het personeel is het visitekaartje, stelt Douglas. Het Duitse bedrijf wil 'neutraliteit en eenheid' uitstralen. Er is bedrijfskleding voor de medewerkers. Een hoofddoek zat niet in het ontwerp.
,,Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie. Juist daarom hebben wij al jarenlang onze kledingvoorschriften, zodat er voor iedereen duidelijkheid is: wij zijn volkomen neutraal en willen dat ook uitstralen. Zo kan iedereen zich bij ons welkom voelen'', luidt de verklaring van het bedrijf.
Boycot
De beslissing leidt tot felle reacties van een 'boycot' van 'dit PVV-winkeltje' tot mensen die begrip hebben voor de keuze. Duizenden mensen hebben er een mening over. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld inconsequent dat Douglas wel ieder jaar rond het Suikerfeest specifiek adverteert voor moslims.
Anderen prijzen de parfumerieketen zelfs voor het besluit om geen personeel met een hoofddoek in de winkel te willen. PVV-senator René Dercksen complimenteert de winkelketen op Twitter.
Douglas lijkt in zijn recht te staan om personeel vergaande kledingvoorschriften op te leggen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorig jaar in een al elf jaar voortslepende procedure dat een Belgisch bedrijf terecht een receptioniste had verboden een hoofddoek te dragen omdat dat in strijd was met de kledingvoorschriften.
Dit betekent volgens Renée Tuijnman, woordvoerster bij het College voor de Rechten van de Mens, echter niet dat deze uitspraak één op één valt te betrekken op de situatie bij Douglas. ,,Daar zitten een hoop eisen aan. Beleid moet bijvoorbeeld universeel gelden binnen een bedrijf, niet alleen voor islamitische vrouwen met een hoofddoek."
Of dat in deze zaak het geval is, kan Tuijnman niet zeggen. Het voorval is niet gemeld bij het College, waardoor er geen details bekend zijn. ,,Overigens zijn zowel de vrouw als Douglas welkom om te laten testen of het beleid in strijd is met de regels. "
Het Duitse moederbedrijf onderzoekt op het hoofddoekverbod een maatregel is die alleen in Nederland geldt of in alle 2400 winkels die het concern in Europa heeft. Douglas is actief in 19 landen en heeft een omzet van 2,8 miljard euro.
Concurrent
Concurrent Ici Paris XL, dat ook uniforme bedrijfskleding heeft, laat desgevraagd weten religieuze uitingen van het personeel geen enkel probleem te vinden. ,,Als iemand een kruisje of een hoofddoek wil dragen dan accepteren wij dat,'' zegt Selma Nederhoed van de parfumerieketen
Wel of niet verbieden van een hoofddoek leidt geregeld tot ophef. Vorige maand nog bij een supermarkt van Jumbo in Etten-Leur. Een 15-jarige meisje werd ontslagen vanwege haar hoofddoekje. Die bedrijfsleider werd later teruggefloten door het hoofdkantoor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMcolumn
Een stelletje viespeuken zijn we - en daar geniet ik van (zolang het nog kan)
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Verdachte van met tractor inrijden op politieauto heengezonden
Het Openbaar Ministerie heeft de 23-jarige man uit Hoogeveen, die werd verdacht van poging tot doodslag nadat hij woensdagavond op de A37 met een tractor was ingereden op een politieauto, heengezonden. De officier heeft niet kunnen vaststellen dat het gaat om een poging tot doodslag en de verdenking tegen de man is afgezwakt. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Man die zich verzette tegen agenten in Franeker overleden na gebruik stroomstootwapen
Een man is vrijdag in Franeker overleden, volgens de politie nadat hij zich hevig had verzet tegen agenten. De politie twittert dat de agenten naar een huis aan de Franciscushof in de Friese plaats waren gekomen na een verzoek om ondersteuning bij hulpverlening. -
PREMIUM
Agent draait dienst van 21 uur door boerenprotest: ‘Onderzoeken vallen stil, politie niet meer in de wijk’
De voortdurende boerenprotesten trekken een enorme wissel op de Nederlandse politie, die massaal wordt ingezet. Voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP kent agenten die een dienst van 21 uur draaien tot 4.00 uur ’s nachts en de volgende ochtend wéér aan de bak moeten. Zijn collega Jan Struijs (NPB) vreest grote consequenties. ,,Opsporingsonderzoeken vallen stil, politie is niet meer in de wijken, onderzoek naar lokale drugsdealers wordt stopgezet.”