Volledig scherm
© anp

Dossier Holleeder moet weer van website af

Sebastiaan Beens uit Utrecht moet de getuigenissen van 'topcrimineel' Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid van zijn website afhalen. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag in een kort geding bepaald.

Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeder voor zijn betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen, als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. De rechter is het daarmee eens. 

,,Het strafrechtelijke onderzoek loopt nog. Er moeten nog vele getuigen worden gehoord. Het gevaar dreigt dat deze getuigen worden beïnvloed door de inhoud van die verklaringen. Ook verwijzingen (links) naar andere sites zijn niet toegestaan. Worden deze verklaringen/verwijzingen niet onmiddellijk van internet gehaald, dan moet de gedaagde een dwangsom betalen'', stelde de rechtbank vrijdag.

Dossiers
Beens publiceerde de dossiers op zijn site nadat de rechter eerder had besloten dat website Vlinderscrime.nl, de misdaadsite van ex-crimineel Martin Kok en thans misdaadjournalist, die dossiers van de site moest halen. Het gaat onder meer om de getuigenissen van Willem Holleeder, zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-Sandra den Hartog. 

Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij verschillende criminele afrekeningen.