Doodgeschoten Humeyra (16) wilde vluchten naar Turkije

VideoDe 16-jarige Humeyra wilde uit angst voor de constante bedreigingen van haar ex-vriendje Bekir E. in de zomer van 2018 vluchten naar Turkije. Ondanks meerdere aangiften en veroordelingen werd Bekir niet opgepakt. In december schoot hij het meisje dood bij haar school.

Humeyra durfde de maanden vooraf aan de moord al niet meer alleen over straat. In een interview met deze krant vertelt de familie vandaag hoe beklemmend de angst was waar zij maandenlang mee moesten leven en hoe zij herhaaldelijk maar tevergeefs aanklopten bij politie en justitie. De wanhoop was op een gegeven moment zo groot dat Humeyra naar Turkije wilde vluchten. ,,Zij kon hier niets meer, niet meer alleen op straat, niet met vriendinnen op stap, zelfs niet meer alleen naar school,” vertellen haar zussen. Humeyra beschreef haar angst zelfs in een schrijfopdracht voor school, het Rotterdam Design College.

Humeyra is geboren en getogen in Rotterdam en heeft weinig te zoeken in Turkije, waar ze overigens wel begraven ligt, in Karaman, de stad waar haar ouders vandaan komen. Omdat haar vader en moeder jaarlijks acht weken naar Turkije gaan, dacht het meisje erover mee te gaan. Voor haar eigen veiligheid en die van haar familie. Sinds haar korte relatie met de veel oudere Bekir over was, bedreigde hij haar constant met de dood en wees daarbij zelfs op een eerdere veroordeling voor geweld.

Deze krant sprak met haar familie: ‘Humeyra werd steeds stiller en doodsbang, maar niemand die het zag’

Volledig scherm
© privé
 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
  video

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.