Volledig scherm
Op de Wadden wordt stormachtig weer verwacht. © Shutterstock

Donkere dagen op komst met zowel kans op zon als op een winterstorm

Met hooguit acht uur daglicht zijn deze dagen voor kerst de kortste van het jaar. Veel duisternis dus en daar komt nog eens bij dat de komende dagen wisselvallig weer wordt verwacht. De zon krijgt gelukkig ook wat ruimte, maar dat geldt ook voor de wind. Er is volgende week zelfs kans op een eerste winterstorm. 

Wie last heeft van een winterdepressie kan misschien hoop putten uit het gegeven dat het wolkendek het komend weekend vrijwel nooit vollédig gesloten is. Hier en daar is de lucht dus lichter en zijn er zonnestralen te zien. ,,Maar het blijft wisselvallig”, vertelt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza.

Vooral vandaag is het nat en guur. Op veel plaatsen wordt ongeveer 10 mm regen verwacht. ,,Dat is 10 liter op een vierkante meter. Pas later in de avond wordt het van het westen uit droog.”

Wolkenluchten

,,Zaterdagochtend voert een stevige westelijke wind wisselende wolkenluchten aan. Af en toe komt de zon tevoorschijn. In de ochtend kan er vooral in de noordelijke helft van het land een enkele bui vallen. In de middag en avond is de kans op een bui een stuk kleiner, het blijft zo goed als droog. De temperatuur ligt rond een graad of 9.”

Zondagochtend is het gedaan met droog weer. Regen en motregen bepalen dan het weerbeeld. Pas richting de middag wordt het beter en kan de zon doorbreken. Maar ook dan is de kans op een bui groot. ,,Het wordt een graad of 10, maar door een stevige zuidwestelijke wind voelt het frisser aan. Ook zondagavond zijn er buien voorspeld.”

Eerste winterstorm?

Volgens meteoroloog Woei voorspellen de huidige weerkaarten een onbestendige tweede week van december. Het waait op sommige dagen flink. ,,Op maandag, woensdag en vrijdag kan het vooral op de Waddeneilanden stormachtig zijn, mogelijk is daar in de nieuwe week sprake van de eerste winterstorm. De wind is in elk geval erg aanwezig en schiet soms behoorlijk uit. Daarbij valt er dagelijks een paar uur regen. De temperatuur gaat langzaam omlaag, maar de kans op vorst is nog erg klein.”

  1. Politie pissig op student die ROC met nepwapen op stelten zette
    PREMIUM
    video

    Politie pissig op student die ROC met nepwapen op stelten zette

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.