Volledig scherm
Grondoverslag op het bouwterrein van de Nieuwe Sluis, voor transport naar de Nieuw Neuzenpolder. © Harmen Van Der Werf

Domper na ernstige bodemschade: sluis Terneuzen kost 50 miljoen extra

De bouw van de nieuwe sluis in het Zeeuwse Terneuzen gaat 45 miljoen tot 55 miljoen euro meer kosten door de ernstige bodemverontreiniging die is aangetroffen. Dit blijkt uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen recent aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft het Financieele Dagblad (FD).

De tegenvaller komt voor rekening van de opdrachtgevers: het Rijk en de Vlaamse overheid. De rekening wordt tussen beide partijen verdeeld. Eerder was nog afgesproken dat eventuele mee- of tegenvallers voor Vlaanderen zouden zijn. 

De Belgische deelstaat heeft het meeste belang bij het megaproject, dat de afmeting krijgt van de sluizen in het Panamakanaal en de haven van Gent beter ontsluit. De Nederlandse bijdrage aan het megaproject van 947 miljoen euro stond vast.

Een woordvoerder van het project zegt in een reactie dat in specifieke gevallen overlegd kan worden over wijzigingen in die afspraak. ,,Dat is in dit geval gebeurd. Nederland en Vlaanderen dragen op basis van redelijkheid en billijkheid beide de helft van de kosten van de sanering van de Schependijk.”

  1. Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen.’