Dit weten we tot nu toe over de aanslag in een tram in Utrecht

Bij een schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn afgelopen maandag drie personen overleden en vijf mensen gewond geraakt. Het Openbaar Ministerie houdt ernstig rekening met een terroristisch motief. Iets voor 18.30 uur op maandag kwam het bericht binnen dat hoofdverdachte Gökmen Tanis is aangehouden. Dit weten we tot nu toe over de schietpartij:

- De schietpartij vond rond 10.45 uur plaats. Kort daarna is een antiterreureenheid (contra-terrorisme, extremisme en radicalisering) naar de locatie gestuurd en zijn er verschillende trauma- en politiehelikopters naar de plek gevlogen. 

- Bij de schietpartij zijn drie personen overleden en vijf mensen gewond geraakt. Tenminste drie slachtoffers werden ter plaatse gereanimeerd, zowel op straat als in de tram. De 19-jarige Roos Verschuur, medewerkster van de Kwalitaria in Vianen, en de 49-jarige Rinke Terpstra, voetbaltrainer van de Utrechtse club Desto, overleefden het schietincident niet. Ook een 28-jarige Utrechter kwam om. 

- De politie maakte in de loop van de middag bekend op zoek te zijn naar de 37-jarige Gökmen Tanis. Hij is een bekende van politie en justitie. Op 4 maart van dit jaar moest hij zich nog voor de rechter in Utrecht verantwoorden in verband met een verkrachtingszaak, maar hij werd eerder al vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij zich moest onderwerpen aan psychologisch onderzoek en rapportage door de Reclassering. 

- Burgemeester Van Zanen, het hoofd van de politie Midden-Nederland en de hoofdofficier van Justitie zeggen dat Gökman Tanis verdacht wordt van doodslag met terroristisch motief, dit komt mede omdat Tanis een briefje zou hebben achtergelaten waarin hij zegt namens Allah te hebben gehandeld. 

- Bekenden omschrijven de 37-jarige Gökmen Tanis uit Utrecht als ‘een doorgesnoven gek, een drugsdealer en een instabiel figuur van wie je een schietpartij als vanochtend had kunnen verwachten’. Tanis heeft een uitgebreid strafblad en is een bekende van de politie. Een van zijn broers zou bekend zijn bij inlichtingendienst AIVD. In eerste instantie werd gedacht dat Tanis veroordeeld was voor een poging doodslag, maar daar is hij van vrijgesproken. 

- De politie heeft aan de Tichelaarslaan in Utrecht een rode Renault Clio gevonden. De auto is na het schietincident gestolen en mogelijk gebruikt als vluchtauto. Vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen heeft de politie ook een inval gedaan. Dit was in een flatwoning aan Laan van Engelswier.

- Op maandag werden ook twee andere verdachten aangehouden; twee mannen van 23 en 27 jaar. Zij werden op dinsdag weer vrijgelaten nadat werd vastgesteld dat ze niet betrokken waren bij het schietincident. Dezelfde dag pakte de politie wel een nieuwe verdachte op; een 40-jarige man uit Utrecht.

- Het UMC Utrecht kreeg op maandag van veiligheidsregio GHOR het verzoek om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het verzoek werd aan het eind van de middag ingetrokken.

- De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen reageerde eerder op de dag op de schietpartij. „Een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen. Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.” Hij zegt in nauw contact met de politie en het openbaar ministerie te staan. 

- Minister-president Mark Rutte brak het coalitieoverleg af vanwege het incident. Tijdens een persconferentie zei hij dat een terroristisch motief niet wordt uitgesloten. ,,Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving, op onze tolerante en open samenleving. Mocht dit blijven, dan past maar één antwoord. En dat luidt: onze rechtsstaat en onze democratie zijn sterker dan fanatisme en geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.’’

- Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden op de gebeurtenissen in Utrecht: ,,Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee. Geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel. Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren. Onze dank gaat uit naar alle hulpverleners die zich momenteel inzetten voor de getroffenen. In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht.”

Volledig scherm
Aanslag op 24-oktoberplein in Utrecht. © Josh Walet
Volledig scherm
Bij een schietpartij in een tram bij het 24 Oktoberplein zijn meerdere mensen gewond geraakt. © ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.