Volledig scherm
PREMIUM
President-directeur NS Roger van Boxtel met Holocaust-slachtoffer Salo Muller (links) tijdens de persconferentie over de schadevergoedingen. © ANP

‘Dit gebaar is de missende pagina in onze oorlogsgeschiedenis’

Honderden overlevenden van de Holocaust en duizenden directe nabestaanden (weduwen en kinderen) van slachtoffers ontvangen van de Nederlandse Spoorwegen 5000 tot 15.000 euro vergoeding. ,,Door deze regeling kan ik nabestaanden iets rechter in de ogen kijken”, zegt NS-baas Roger van Boxtel.

Met de vergoeding volgt de NS het advies van Job Cohen, wiens commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS afgelopen half jaar onderzoek verrichtte naar een regeling. De transporten vormen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen. Circa 100.000 Joden, Roma en Sinti werden in de oorlog met NS-treinen naar kamp Westerbork gebracht. Daarvandaan vervoerden de nazi's hen naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor, waar het overgrote deel omkwam. 

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.