Volledig scherm
PREMIUM
President-directeur NS Roger van Boxtel met Holocaust-slachtoffer Salo Muller (links) tijdens de persconferentie over de schadevergoedingen. © ANP

‘Dit gebaar is de missende pagina in onze oorlogsgeschiedenis’

Honderden overlevenden van de Holocaust en duizenden directe nabestaanden (weduwen en kinderen) van slachtoffers ontvangen van de Nederlandse Spoorwegen 5000 tot 15.000 euro vergoeding. ,,Door deze regeling kan ik nabestaanden iets rechter in de ogen kijken”, zegt NS-baas Roger van Boxtel.

Met de vergoeding volgt de NS het advies van Job Cohen, wiens commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS afgelopen half jaar onderzoek verrichtte naar een regeling. De transporten vormen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen. Circa 100.000 Joden, Roma en Sinti werden in de oorlog met NS-treinen naar kamp Westerbork gebracht. Daarvandaan vervoerden de nazi's hen naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor, waar het overgrote deel omkwam. 

  1. Jongen van 5 jaar nog vast onder ingestort pand in Coevorden
    VIDEO

    Jongen van 5 jaar nog vast onder ingestort pand in Coevorden

    Een jongetje van vijf jaar zit nog bekneld in het puin van de ingestorte grillroom in de Drentse plaats Coevorden. Dat heeft burgemeester Bert Bouwmeester laten weten. Hij maakt zich grote zorgen over het jongetje. Volgens Bouwmeester zit de jongen al sinds ongeveer 15.00 uur vast onder de restanten van het gebouw. Het jongetje is de zoon van de man die eerder op de dag uit het pand is gered. Dat is de eigenaar van de zaak.