Steenzetters verfraaien en verstevigen de Afsluitdijk. De stukken basalt worden als een puzzel tegen elkaar gelegd. Het project moet komend voorjaar klaar zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Steenzetters verfraaien en verstevigen de Afsluitdijk. De stukken basalt worden als een puzzel tegen elkaar gelegd. Het project moet komend voorjaar klaar zijn. © Niels de Vries

Dit beroep hebben maar 25 mensen in Nederland: ‘Jongeren stoppen meestal na een paar weken’

reportageMet man en macht zijn steenzetters sinds 2019 aan het werk op de Afsluitdijk. Met de hand worden de stenen van basalt een voor een in elkaar gepuzzeld om de 32 kilometer lange dijk te verzwaren. In heel Nederland zijn nog 25 steenzetters. ,,Jongeren stoppen na een paar weken.’’

 1. Mensenrechtencollege kritisch op OM na klimaatarrestaties: ‘Demonstratierecht onder druk’

  Mensenrech­ten­col­le­ge kritisch op OM na klimaatar­res­ta­ties: ‘Demonstra­tie­recht onder druk’

  Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk‘ door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. ,,De overheid moet demonstraties faciliteren”, benadrukt het mensenrechtencollege. ,,Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt.”
 1. Zeven huizen onbewoonbaar na grote brand Arnhem, nablussen kan nog uren duren
  met video

  Zeven huizen onbewoon­baar na grote brand Arnhem, nablussen kan nog uren duren

  Zeven woningen in de De Wiltstraat in Arnhem zijn voorlopig onbewoonbaar na de grote brand die dinsdagmorgen vroeg uitbrak in de wijk Sint Marten. Twee huizen zijn volgens de brandweer volledig verwoest en de vijf andere huizen hebben zeer zware schade opgelopen. De ongeveer honderd bewoners van een huizenblok dat wegens de brand ontruimd moest worden mogen in de loop van dinsdagavond weer naar huis, maar de zeven panden blijven voorlopig gesloten, aldus de gemeente. De basisschool in de wijk gaat woensdag weer open.