Volledig scherm
Het verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis. © Google Maps

Derde geval van mishandeling in verpleeghuis Hellevoetsluis

In verpleeghuis Careyn Grootenhoek in Hellevoetsluis is een 82-jarige man mishandeld door een medebewoner. De zaak is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat het al de derde keer is dat dezelfde man geweld gebruikte.

Het 82-jarige slachtoffer is naar eigen zeggen hard op zijn hoofd geslagen. Hij liep enkele kneuzingen op. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie. Volgens een woordvoerder van zorginstelling Careyn vond deze mishandeling plaats vóór die van een 84-jarige bewoonster in juni.

Deze zaak kwam uitgebreid in het nieuws, omdat familie zelf met de vrouw naar het ziekenhuis ging waar behalve veel blauwe plekken een bloeding onder haar schedel werd geconstateerd. De drie incidenten waren aanleiding voor de inspectie om een onderzoek in te stellen. Ook de politie, bij wie van alle drie gevallen aangifte werd gedaan, doet onderzoek.

Na de derde mishandeling besloot Careyn dat de medicatie van de agressieve bewoner omhoog ging en dat hij bewaakt zou worden. Nadien hebben zich volgens de zegsman geen nieuwe incidenten voortgedaan.

Veiligheid

De Hellevoetse wethouder Hans van der Velde (gezondheidszorg, CDA) zegt de gebeurtenissen in Grootenhoek ‘te betreuren’. ,,Er moet absolute veiligheid zijn voor zowel bewoners als personeel.’’ Hij gaat nu er een derde geval van mishandeling naar buiten is gekomen opnieuw in overleg met het management van Careyn en is benieuwd naar de uitkomsten van het politie-onderzoek en de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Quote

Dat iemand die de 70 is gepasseerd door een medebewo­ner in elkaar wordt geslagen, kán en mág niet

Rien Kap (Inwonersbelang Hellevoetsluis)

Fractievoorzitter Rien Kap van Inwonersbelang Hellevoetsluis, de grootste partij in de plaatselijke gemeenteraad, noemt het ‘schandalig dat zoiets gebeurt’. ,,Dat iemand die de 70 is gepasseerd door een medebewoner in elkaar wordt geslagen, kán en mág niet. Zo’n man moet begeleid worden. Careyn is daar verantwoordelijk voor.’’

Als de incidenten een gevolg zijn van bezuinigingen dan moet de zorginstelling naar de politiek toe komen, vindt Kap. ,,Als zij zeggen dat ze de veiligheid niet kunnen waarborgen, dan moet dat gemeld worden en praten we over extra geld.’’