Covid-app? ‘De overheid is níét op zoek naar je locatie, die kan ze al lang achterhalen’
Het kabinet wil verspreiding van het coronavirus monitoren via een app, zo maakte zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Maar wat doet zo’n app en leveren we daarmee onze privacy in? Volgens IT-deskundige Ronald Prins valt dat laatste wel mee.
Het kabinet zoekt naar technologische hulpmiddelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie over het coronavirus. Het kabinet onderzoekt de invoering van een covid-app, die waarschuwt wanneer je in de buurt bent geweest bij een besmet iemand.
Hoe werkt zo’n app? In Europa puzzelen diverse hoogleraren op een systeem dat werkt via bluetooth. Je mobiele telefoon houdt daarmee bij welke andere telefoons hij de afgelopen weken heeft ‘ontmoet’. Wie besmet blijkt, kan dat aangeven in de app, waarna alle personen met wie hij of zij in contact is geweest een signaal krijgen. Zo kunnen ze op tijd in quarantaine gaan.
Programmeerfouten
Om de privacy van deelnemers te beschermen, krijgt iedereen een unieke code die niet gekoppeld is aan je identiteit. Het systeem houdt ook niet bij waar je bent geweest, alleen maar wie je hebt ontmoet. ,,Een dergelijk systeem, daar zou ik niet fel op tegen zijn”, zegt IT-deskundige Ronald Prins, voorheen eigenaar van cybersecuritybedrijf FOX IT.
,,De snelheid waarmee het wordt ingevoerd, kan wel tot problemen leiden. Zulke apps kunnen in opzet goed zijn, maar tijdens het programmeren kunnen foutjes worden gemaakt. Normaal test je daar maanden op en laat je hackers proberen in te breken, maar daar is nu weinig tijd voor.”
Meteen nadat het kabinet bekendmaakte een dergelijke app te overwegen, kwamen op internet de eerste privacyprotesten los. Is de overheid niet stiekem uit op onze locatiegegevens? Volgens Prins is dat niet het geval.
,,De politie en inlichtingendiensten hebben al genoeg bevoegdheden en mogelijkheden om dat te achterhalen, dus daar hebben ze deze app niet voor nodig. Maar als het een bezwaar is, zou je nog een extra garantie kunnen bieden door de gegevens te laten beheren door een speciaal hiervoor op te richten stichting.”
Teugels laten vieren
Kortom, Prins ziet niet veel bezwaren tegen een dergelijke app. ,,Zeker niet als het gebaseerd is op vrijwilligheid. Ook al zou 70 of 80 procent de app installeren, dan zou dat de virusbestrijders al enorm kunnen helpen. Ik denk dat de animo er best voor zal zijn. Rutte pakte het in de persconferentie slim aan, door de koppeling te maken dat we wellicht de teugels wat kunnen laten vieren als er meer grip is om het virus te bestrijden.”
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Toch geen harde acties van Farmers Defence Force: ‘Blijk van goede wil richting kabinet’
Farmers Defence Force schort harde acties voorlopig op ‘uit blijk van goede wil’ naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als eerste handreiking in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen. -
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Petra en Dimitri weten hoe zo'n app voelt: ‘Het geeft rust, je hoort het vanzelf als er iets mis is’
Een app die je waarschuwt als je in contact bent geweest met iemand die corona heeft. Of later blijkt te hebben gekregen. Het klinkt als Big Brother in je nek, maar het geeft wel enige rust, vertellen Petra en Dimitri Haddeman. Zij wonen in Singapore en daar is de app al enige tijd in gebruik. -
PREMIUM
Opticiens waarschuwen lensdragers: ‘Zet die bril op, verkloot je ogen nou niet’
Wie contactlenzen draagt, en dan specifiek multifocale of torische lenzen, moet op tijd de eigen voorraad aanvullen. Leveringsproblemen zorgen voor wachttijden die kunnen oplopen tot een maand of twee. Het advies van opticiens? „Bestel op tijd en zorg voor een goede bril.”
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien, maar dat is nog niet genoeg
Nederland moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat branden in bossen, op de heide en in de duinen onbeheersbaar worden. Dat stellen experts nu met het hete, droge weer de kans op natuurbranden fors toeneemt. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.