Corona-supersneltest Amphia goedgekeurd: doorbraak voor vastgelopen testketen
De nieuwe supersnelle coronatest is betrouwbaar genoeg om te gebruiken, zo concluderen het Amphia Ziekenhuis in Breda en het UMC Utrecht na twee weken schaduwtesten. De eiwittest is klaar in een kwartier en kan een doorbraak betekenen voor de vastgelopen testketen. Inmiddels zijn twee type sneltests door het kabinet goedgekeurd.
In het Amphia werd de sneltest woensdagochtend door arts-microbioloog Jan Kluytmans gepresenteerd aan minister Hugo de Jonge. ,,Je kunt deze test zeker gaan gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg, maar ook in andere vitale beroepen”, zei De Jonge. ,,Of voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. Of voor gebruikers van de corona-app.”
Onder toeziend oog van Kluytmans demonstreerde De Jonge in het Amphia hoe de sneltest werkt. Na een tijdje verscheen de uitslag, die negatief is. ,,Ik had niet anders verwacht, ik heb geen klachten.”
Tekst gaat verder onder de foto
Schaduwtesten
Onderzoekers van het UMC draaiden wekenlang ‘schaduwtesten’ in de lokale teststraat. Mensen met klachten kregen de reguliere PCR-test (de ‘gouden standaard’) èn de nieuwe supersneltest. De sneltest viste niet alle besmette gevallen eruit, maar toch is arts-microbioloog Marije Hofstra enthousiast: ,,We konden 1257 keer de testen vergelijken. Daarvan testten 90 personen positief met de sneltest en 123 met de PCR-test.”
De snelle eiwittest lijkt daarmee minder gevoelig dan de PCR-variant. Hofstra: ,,Dit komt voor wanneer de hoeveelheid virus dat aanwezig is erg laag is. Dat zien we bijvoorbeeld bij mensen die al wat langer klachten hebben. Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen.”
De supersneltests - klaar in een kwartier - betekenen een potentiële doorbraak voor het vastgelopen testbeleid. De eiwittest kan ingezet worden om direct grote groepen en te controleren - bijvoorbeeld personeel in zorg en onderwijs - zodat teststraten en labs niet overbelast raken.
Tekst gaat verder onder de foto
Antigeen of PCR
De supersneltest is een zogeheten antigeentest en meet in een kwartier tijd de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten, terwijl de PCR daadwerkelijk kijkt hoeveel er van het virus zelf aanwezig is in een monster. Maar dat laatste kan dus alleen met kostbaar en intensief laboratoriumwerk, waar vaak vier tot acht uur overheen gaat. De antigeentest werkt daarentegen als een zwangerschapstest, is klaar in een kwartier en toont dus in een oogopslag of je besmet bent.
De supersneltest rukt wereldwijd op. In de VS zijn er de afgelopen maanden vier goedgekeurd door de autoriteiten, Europa volgt snel. De Zwitserse farmareus Roche denkt vanaf eind september maandelijks 40 miljoen corona-sneltests te kunnen leveren, oplopend tot 80 miljoen richting het einde van het jaar, meldt een woordvoerder.
Viroloog Ab Osterhaus was onlangs optimistisch over de sneltest: ,,Als je ziet hoe lastig het nu is om dagelijks zoveel PCR-tests uit te voeren, de GGD’s kunnen het niet aan, labs hebben tekorten. Dan kan zo’n sneltest wel helpen. Je verliest iets aan betrouwbaarheid, maar als je daarmee het systeem kunt ontlasten…”
Buiten het ziekenhuis
Deskundigen verwachten dat de eiwit- en PCR-test naast elkaar gebruikt blijven worden. Hofstra: ,,De PCR-test blijven we bijvoorbeeld gebruiken bij patiënten die in het ziekenhuis komen. Bij hen wil je zeker weten of ze besmet zijn, ook als ze maar een kleine hoeveelheid virus bij zich hebben. Maar voor mensen met milde klachten buiten de ziekenhuiszorg lijkt de sneltest een heel mooi alternatief.”
Op termijn is deze test misschien ook door mensen thuis te gebruiken, zoals een zwangerschapstest. ,,Daar is echter nog meer onderzoek voor nodig. Je wilt dan bijvoorbeeld ook zien of de zelftester het stokje diep genoeg in zijn neus heeft gestoken. Want we moeten voorkomen dat Covid-19 positieve mensen na een niet goed afgenomen test het idee hebben dat ze niemand kunnen besmetten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Man lag maanden dood in huis, maar schoonmaak pas over ‘weken’: ‘Woongenot is weg’
Een bewoner van de Noordhoef in Gouda heeft mogelijk twee maanden dood in huis gelegen toen hij negen dagen geleden werd gevonden. Pas weken na de macabere vondst wordt de woning schoongemaakt, vertelt een buurman. De buurt is boos. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMcolumn
Lezen dit, anders wordt het nóóit wat met jou!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Peter (71) legt grote roedel wolven illegaal vast met wildcam op terrein Natuurmonumenten: dure hobby
Een illegale wildcamera van de 71-jarige Peter van de Pol uit Hulshorst schoot vorige week bijzondere beelden van een grote groep wolven. Te zien is hoe een roedel van maar liefst negen wolven, waaronder welpen, rondstruint tussen Hulshorst en Elspeet. ,,Het is toch fantastisch om te zien!”
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
CBS trekt omstreden conclusie over uithuisplaatsingen toeslagenkinderen in
Het CBS trekt een omstreden conclusie in, over uithuisplaatsingen van kinderen in gezinnen die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire. Het CBS stelde: ‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet’, en zette zo de deur open voor harde kritiek. -
PREMIUM
Politie laat kleine criminaliteit schieten wegens gebrek aan mankracht: zaken als oplichting en dierenmishandeling blijven liggen
Kleine inbraken, oplichting of dierenmishandeling. In deze zaken steekt de politie Oost Nederland voortaan weinig tot geen energie meer. Dat blijkt uit een intern beleidsdocument, waarover De Gelderlander beschikt. Er zijn te weinig agenten zijn om alles op te pakken.