Het Ik Kies Bewust-vinkje.
Volledig scherm
Het Ik Kies Bewust-vinkje.

Consumentenbond: Verlenging Vinkje onbespreekbaar

Het nog langer handhaven van het Vinkje als voedselkeuzelogo is onbespreekbaar. De Consumentenbond is het pertinent oneens met minister Edith Schippers van Volksgezondheid, die het Vinkje pas in oktober 2018 wil afschaffen, terwijl de afspraak was dat het al in oktober dit jaar zou verdwijnen. De Consumentenbond vindt het Vinkje onbegrijpelijk voor consumenten.

De vinkjes staan niet alleen op gezonde producten, maar ook op bijvoorbeeld mierzoete popcorn en chocolademelk. In dat geval is de verpakking met het vinkje in de eigen categorie de beste keuze, maar is het product niet per se zonder suiker, vet of zout. Daarbij komt dat fabrikanten die niet meedoen met het dure logo, toch een gezond product kunnen bieden.

Bij het verdwijnen van het Vinkje zou een overgangsperiode van 12 maanden gaan gelden, die zou aflopen in oktober van dit jaar. Maar eind 2016 drongen de brancheorganisaties FNLI en CBL van levensmiddelenfabrikanten en supermarkten aan op het oprekken van die termijn naar 18 tot 36 maanden.

,,Dit uitstel is onbespreekbaar", zo heeft de bond donderdag aan de minister laten weten. Volgens directeur Bart Combée zwicht Schippers voor ,,een lobby van de industrie".

App

Schippers liet vorig jaar weten dat ze een app laat ontwikkelen die het vinkje moet gaan vervangen. De applicatie moet consumenten op de persoon toegespitste informatie geven over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. Op die manier kan er rekening gehouden worden met bijvoorbeeld diabetes of een hoge bloeddruk.

De Consumentenbond pleit voor het Britse 'verkeerslichtensysteem'. Daarmee staan de belangrijkste voedingswaarden - vet, suiker en zout - in gekleurde vlakjes. Groen geeft aan dat de hoeveelheid laag is, oranje staat voor gemiddeld en rood betekent hoge waarden. Schippers stelt echter dat dit systeem geen rekening houdt met persoonlijke behoeften.

  1. LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmonsters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmon­sters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.