Volledig scherm
Het Ik Kies Bewust-vinkje.

Consumentenbond: Verlenging Vinkje onbespreekbaar

Het nog langer handhaven van het Vinkje als voedselkeuzelogo is onbespreekbaar. De Consumentenbond is het pertinent oneens met minister Edith Schippers van Volksgezondheid, die het Vinkje pas in oktober 2018 wil afschaffen, terwijl de afspraak was dat het al in oktober dit jaar zou verdwijnen. De Consumentenbond vindt het Vinkje onbegrijpelijk voor consumenten.

De vinkjes staan niet alleen op gezonde producten, maar ook op bijvoorbeeld mierzoete popcorn en chocolademelk. In dat geval is de verpakking met het vinkje in de eigen categorie de beste keuze, maar is het product niet per se zonder suiker, vet of zout. Daarbij komt dat fabrikanten die niet meedoen met het dure logo, toch een gezond product kunnen bieden.

Bij het verdwijnen van het Vinkje zou een overgangsperiode van 12 maanden gaan gelden, die zou aflopen in oktober van dit jaar. Maar eind 2016 drongen de brancheorganisaties FNLI en CBL van levensmiddelenfabrikanten en supermarkten aan op het oprekken van die termijn naar 18 tot 36 maanden.

,,Dit uitstel is onbespreekbaar", zo heeft de bond donderdag aan de minister laten weten. Volgens directeur Bart Combée zwicht Schippers voor ,,een lobby van de industrie".

App

Schippers liet vorig jaar weten dat ze een app laat ontwikkelen die het vinkje moet gaan vervangen. De applicatie moet consumenten op de persoon toegespitste informatie geven over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. Op die manier kan er rekening gehouden worden met bijvoorbeeld diabetes of een hoge bloeddruk.

De Consumentenbond pleit voor het Britse 'verkeerslichtensysteem'. Daarmee staan de belangrijkste voedingswaarden - vet, suiker en zout - in gekleurde vlakjes. Groen geeft aan dat de hoeveelheid laag is, oranje staat voor gemiddeld en rood betekent hoge waarden. Schippers stelt echter dat dit systeem geen rekening houdt met persoonlijke behoeften.