Boeren hebben de deur van het provinciehuis er met een tractor uitgeduwd en zijn het gebouw binnengegaan.
Volledig scherm
Boeren hebben de deur van het provinciehuis er met een tractor uitgeduwd en zijn het gebouw binnengegaan. © ANP

Commissaris van de Koning doet aangifte van vernieling provinciehuis Groningen

De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, doet aangifte van vernieling van de deur van het provinciehuis, zegt een woordvoerder van de provincie. Afgelopen maandag reden boze boeren de deur met een trekker kapot. Ook sneuvelde een glas-in-loodraam en werd het pand besmeurd met eieren.

De schade bedraagt zeker 10.000 euro, maar het precieze bedrag wordt volgende week pas bekend. Dan gaat de provincie kijken op wie de herstel- en reinigingskosten kunnen worden verhaald. De grootste kostenposten zijn de reparatie van het elektronische deurslot en de schoonmaak. Ook donderdag wordt nog hard gewerkt om eierstruif te verwijderen van ramen en gevel.

Verschillende bouwbedrijven en timmerlieden hebben de afgelopen dagen aangeboden de schade aan de deur van het provinciehuis (bijna) gratis te herstellen. ,,Dat is sympathiek, maar het hoeft niet meer", zegt de woordvoerder: de provincie is maandag meteen na de beschadiging al in zee gegaan met een timmerbedrijf. Niet alleen in Groningen zorgden de protesterende boeren voor een ravage.

Schade aan Malieveld

Woensdag reden boze boeren met hun trekkers het Haagse Malieveld op en reden daar het gras kapot. Ook langs de randen van het terrein, tussen de bomen, trokken de tractors diepe sporen, aldus de terreinbeheerder. In reactie op de klacht hebben een aantal boeren aangeboden de ontstane schade te herstellen. Diverse loonbedrijven hebben zich gemeld, aldus de Farmers Defence Force (FDF).

,,Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan er vanuit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt”, aldus Van Keimpema van FDF.

  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.